Geçtiğimiz Cuma günü akşamı Köy TV’de ilimizin güzide firmalarından AGROTROİA’nın sponsorluğunda sürdürdüğümüz Burcu ÖZKAN’ın sunduğu Tarımda Başarı Akademi programının konusu Balkanlarda Tarım idi.
Geçtiğimiz Cuma günü akşamı Köy TV’de ilimizin güzide firmalarından AGROTROİA’nın sponsorluğunda sürdürdüğümüz Burcu ÖZKAN’ın sunduğu Tarımda Başarı Akademi programının konusu Balkanlarda Tarım idi.
Programın ilk bölümünde tarımdaki gelişmeleri gözden geçirdik. Hububat alımlarındaki yavaşlığı, randevu almadaki zorlukları, alım merkezleri önündeki kuyrukları, serbest piyasadaki fiyat düşüşlerini dillendirdik. Çiftçinin maliyetleri artarken ürün fiyatlarının düştüğünü, iktidarın enflasyonla mücadele etme politikalarından Türk Çiftçisinin zarar gördüğünü anlattık.
Balkanlar Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadasının doğusunda Anadolu’nun batısı ve kuzeybatısında yer alan coğrafi bölge olup geniş kültürel zenginliğe sahiptir. Bölge adını batıdan doğuya uzanan ve Bulgaristan’ı ikiye bölen dağ silsilesinden almıştır.
Balkan ismi Türkçe olup, ulaşılması zor veya geri kalmış anlamını taşıyor. Sık ormanların bulunduğu, içinde yürümesi zor olan yerler için de kırsal kesimde balkanlık ismi kullanılıyor.
Bölgede, çok sayıda farklı etnik yapıya sahip yaklaşık 50 milyon kişi yaşamaktadır. Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Macaristan, Yunanistan’ın yanında Trakya balkan sınırları içinde yer almaktadır.
Balkanlar'ın veya coğrafi adla Balkan Yarımadası'nın doğu, güney ve batı sınırları hakkında mevcut görüş birliğine rağmen, kuzey sınırları tartışmalıdır. Bazı coğrafyacılar kuzey sınırını Tuna ve Drava nehirlerine, bazı araştırıcılar ise Romanya’da Karpatlara kadar uzatır.
Balkan Yarımadası'nın kıyıları, Akdeniz sistemine dâhil olan altı denize açılmaktadır. Bu durum, Balkanlar'ın, Akdeniz stratejisindeki çok boyutlu yerini vurguladığı gibi Balkan ülkelerinin çoğunun deniz ulaştırması ve denizcilik alanlarındaki gelişmelerine de ışık tutmaktadır.
Balkanlar'da muhitlerin coğrafi yapısına bağlı olarak iklimde değişiklikler görülür. Adriyatik ve Ege kıyılarında Akdeniz iklimi, Karadeniz kıyılarında ise nemli subtropikal iklim hüküm sürer. İç kesimler ise karasal iklimin etkisi altındadır. Bu özellikleriyle Balkanlar oldukça geniş tür zenginliğine sahiptir. Aynı zamanda dünyanın en verimli toprakları bu coğrafyada yer almaktadır.
Bölge dağlık olduğu kadar, zengin su kaynaklarına sahiptir. Tuna, Sava, Meriç, Morava, Vardar nehirleri ve kolları geçtikleri ovalara hayat verir.
Trakya Bulgaristan’ın iç kesimlerine kadar uzanan çok geniş bir coğrafyayı kapsıyor. Sulanan alanlarda çeltik ve mısır öne çıkarken, sulama imkânı olmayan kesimlerde buğday, arpa, ayçiçeği ve kanola münavebeli olarak yetiştiriliyor. Tarihte büyük medeniyetler kurmuş olan Makedonlar, halen yaşadıkları coğrafyada ağırlıklı olarak bitkisel ve hayvansal üretimle uğraşıyorlar. Teknolojik yönden zayıf olsalar da ekilmeyen arazi bırakmıyorlar. Karadağ’da tarımsal üretime büyük destek veriliyor. Ürün işleme, değerlendirme ve pazarlama alanlarında önemli yatırım fırsatları bulunuyor.
Bölge yaklaşık 500 yıl Türk yurdu olarak kalmış. Halen her karışında Türk izleri görmek mümkün. Sokaktaki insanların hepsi Türkiye’yi seviyor. Bu meyanda ülkeler arası ilişkilerin, ekonomik işbirliklerinin geliştirilmesi gerekiyor.