Malum bugünlerde sıcaklıklar rekora doymuyor. Sağlıkçılar sürekli dışarı çıkmama telkinlerinde bulunuyor. İnsan sağlığı açısından, özellikle yaşlı ve hastalar için tehlikeli günlerden geçiyoruz.

Anadolu çiftçisi bu günleri eyyam-bahur olarak tanımlıyor. Kelime anlamı olarak eyyam günler anlamına geliyor. Bahur ise boğucu sıcak olarak tanımlanabilir. Güneşin Anadolu’ya dik açıyla geldiği günlerdir. Her ne kadar günler kısalmaya başlamış ise de, haziran ve temmuz ayları boyunca ısınan yerküreye güneş ışınlarının daha dik açıyla gelişi sıcağı daha da arttırmaktadır.
Bu günler birçok kültürde yer almaktadır. İngilizcede ‘köpek günleri-dog days’ olarak adlandırılmaktadır.
Yazın köpek günleri, yazın en sıcak bunaltıcı günleri olarak tanımlanmaktadır. Tarihte Helen medeniyetinde yüksek sıcaklıklara, kuraklıklara, ani fırtınalara işaret edilmekte, uyuşukluk, kuduz köpekler ve kötü şanstan bahsedilmektedir. Sirius yıldızının yükselişine bağlı olarak bu sıcak günlerin başladığına dikkat çekilmekte ve bu yıldız köpek yıldızı olarak bilinmektedir.
Sirius yıldızı gerçekten diğer yıldızlara göre en parlak yıldızlardan biridir. Sirius yıldızı Mısır Medeniyetlerinde Nil Nehrinin taşkınlarının habercisidir.
Yine Milattan Önce 8. yüzyılda bestelenen, ancak daha eski bir geleneği temsil eden Homeros’un İlyada’sında Aşil’in Hektor’u öldürmek için Truva’ya gelişi, Sirius’un dönüşü olarak tasvir edilmekte ve uğursuz etkilerde bulunduğu belirtilmektedir. Bu dönemin 19 temmuza denk geldiği hesaplanmıştır. Bu dönemde, Sirius dünyadan görünmese de muhtemelen gökyüzünde olduğu ve güneşin gücünü artırdığına inanılıyordu.
O dönemin inanışına göre güneşin delici gücü ve bunaltıcı sıcaklığı hafiflediğinde ve her şeye kadir Zeus sonbahar yağmurlarını gönderdiğinde, erkeklerin kendini daha rahat hissetmeye başladığında, Sirius yıldızı, sefalet için doğmuş insanların başlarının üzerinden geçmektedir. Bu dönemde kesilen ağaçlar kurtlanmamaktadır. Daha sağlam ahşap evler yapılabilmektedir.
İnsanlar geliştikçe eyyam bahur hakkındaki fikirler de gelişmiştir. Sirius'un ışığının Güneş'inkiyle birleşiminin erkekler kadar bitkiler, hayvanlar ve kadınlar üzerinde de etkili olduğu anlaşılmıştır.
Enginar çiçek açtığında (bu dönem hazirana denk gelir) ve Ağustos böcekleri ağaca yapıştığında, tiz sesleriyle ormanları inlettiğinde bunaltıcı sıcaklar başlamış demektir. Bu dönemde keçiler en besili çağındadır. Kadınlar en çapkın/istekli, erkekler ise en isteksiz/zayıf dönemlerindedir. Çünkü Sirius baş ve dizleri kavurmakta ve cilt sıcaktan kurumaktadır.
Gerçekte Sirius yıldızı gece gökyüzündeki en parlak yıldız olmasına rağmen Dünya'dan 8,7 ışık yılı uzaklıktadır ve dünyadaki hava durumu veya sıcaklığı üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Üstelik dünyanın güneş etrafında dönüşüne bağlı olarak 10 bin yıl sonra kışın görülecektir. Boğucu sıcaklarla ilgisi olmamakla birlikte, tarihte insanoğlu onu gördüğü için suçu köpek yıldızına, bütün uğursuzlukları bu masum yıldıza yüklemiştir.
Yaz sıcağının ve yağış modellerinin etkileri gerçektir, ancak birçok faktöre göre enlem ve konuma göre değişmektedir. Anadolu’nun kadim çiftçileri temmuzun sonu ile ağustosun ilk haftası arasındaki dönemi eyyam bahur olarak adlandırmıştır. Bilimsel olarak da bu dönem güneş ışınlarının Anadolu’ya en dik açıyla düştüğü, atmosferde daha az yol kat ettiği dönemdir.