Yere sigara izmariti atana verilecek ceza 25 TL ile başlamıştı, sonra 50 TL’ye çıkarıldı.
En son verilecek ceza ise 3.036 TL oldu. Bazı açık alanlarda yasaklama konsa da iyi olacak gibi görünüyor. Malum işyerlerinin önleri çalışanlar tarafından sürekli sigara içme alanı olarak kullanılıyor. Hatta birçokları sigara için sürekli kullanılabilecek küllükleri de mekanların önüne yerleştirdiler artık. Ancak yine de yerler izmarit dolu.
Sigaranın sokakta içilmesi öteden beri ayıplanır aslında ama gezinti alanlarında sosyal hizmet alanlarında sıklıkla içiliyor. En fazla sigara içilen yerlerin başında hastanelerimiz geliyor ne yazık ki. Özellikle hasta yakınları yaşadıkları strese binaen sigaraya daha fazla sarılıyor. Hastane girişleri ve kantinlerinde alabildiğine sigara içiliyor. Hastalara yasak olmasına rağmen, gezebilen tiryaki hastaların önemli bir kısmı kapıya çıkıp veya kantine inip sigaraları uç uca ekleyerek içiyorlar. Kapı önlerinde yeterli izmaritlik olmayınca, olsa da kapıdan girerken atılıp geçiliyor. Bazen de izmarit kutusuna fırlatılıyor ama özenli bırakılmadığı için kutuların etrafı başta olmak üzere her taraf izmarit doluyor.
Okulların ve resmi dairelerin girişleri de sigara izmaritinden geçilmiyor. Belli ki resmi dairelerde vatandaş halletmesi gereken işlerde sıkıntı yaşıyor. Her ne kadar çöp tenekesi ve izmarit kutuları olsa da basket atışına maruz kalan izmaritler yerlerde epey birikiyor.
Feribotlarda sigara içme yasağı epeydir uygulanıyor. Görünmez yerlerde içenler olsa da genellikle yasağa uyuluyor. Bununla birlikte yarım saatlik yolculuk fazla geliyor olmalı ki, feribotların kalkış noktalarında da izmarit yığınlarına rastlanıyor. Özellikle bu alanlara çöp tenekesi konmaması denizi de kirletiyor. Biniş noktalarına mutlaka izmarit kutularının konmasında yarar var. Sigara yasağından önceki haline göre çok daha fazla kirleniyor iskeleler.
İnsanımız nerede bekliyorsa orada izmarit yığınları oluşuyor. Otobüs durakları da aynı şekilde. Güvenlik nedeniyle bu alanlara çöp tenekesi konmuyor belli ki. Bununla birlikte izmaritlik konabilir.
Eskiden filtreli sigara fazla yoktu. Birinci, ikinci, üçüncü, bafra, kulüp, bahar, yenice gibi sigaralar içildikten sonra yere atılsa da plastik malzeme içermediğinden kaybolup gidiyordu. Şimdi filtresiz sigara kalmadı. Filtrelerin hemen tamamı polietilen malzeme içeriyor ve yıllarca bozulmuyor. Dolayısıyla bunların mutlaka toplanması ve usulüne uygun yok edilmesi gerekiyor. Denize atılan izmaritlerin önemi yok gibi görünse de deniz canlılarına önemli zararlar veriyor.
Sigara yasağıyla en azından sigara içmeyenlerin sağlığını kapalı alanlarda koruyabiliyoruz. Çünkü sigara tüketimi yasaklarla azalış göstermedi. Tersine sigaraya başlama yaşı küçüldü. Yerlere çöp atmayınız yazısı her yerde var. Ama ne okuyan var ne de okuduğunu anlayan. Atma demekle insanımızın önüne geçilmiyor. En azından yere atmanın yoğun olduğu alanlarda izmarit kutularını çoğaltıp, sigara içenlerin gözüne sokmak suretiyle yerler temiz tutulabilir.
Küçük bir izmaritten ne olacak dememek lazım. İnsanların yoğun olduğu alanlarda kapı önlerine, hatta trafik ışıklarının olduğu yerlere bakmak yeterli yüzlerce izmariti görmek için. Hatta otobüs durakları ve garajlar da bu kirliliği gösteriyor çoğu zaman. Ceza caydırıcı ama uygulanmıyor sanki.