MetroPOLL Araştırma şirketi, 15-19 Temmuz tarihleri arasında seçmenlere, son cumhurbaşkanlığı seçiminde vatandaşa verdiğiniz oydan memnun musunuz sorusunu yönelttiğinde ilginç cevaplar ortaya çıkmış.
Türkiye genelinde 1746 kişinin katılımıyla yapılan ankette, ankete katılanların %72’si verdiği oydan pişmanlık duymamış. Oyların partilere göre dağılımında da bir iki tanesi hariç büyük farklılıklar bulunmuyor.
Toplam 1746 kişiyle yapılan ankette seçmenlerin verdiği cevaplara göre sırasıyla en çok HDP, İYİ Parti ve AKP seçmeni oy tercihi nedeniyle pişman oldu. Toplam seçmen sayısına oranlandığında Evet pişmanım diyenlerin oranı da %22,4 çıkıyor.
AKP seçmenlerinin %22,5'i verdiği oydan pişman. Geri kalanı ise memnun. Ana muhalefet partisine oy verenlerin ise %19,9’u pişmanlık duyuyor. %80’i verdiği oydan memnun.
MHP seçmenlerinin %20,9'u, İYİ Parti seçmeninin %24,8’i verdiği oydan pişman görünüyor. Geri kalanlar pek pişman değil.
YSP seçmenlerinin yüzde 26,2'si, YRP seçmenlerinin %24.7’si, TİP Seçmenlerinin %20,8’i, Zafer Partisi seçmenlerinin ise %37,1’i verdiği oydan pişmanlık duyuyor.
Memlekette seçimler bayram havasında geçiyor. Hemen bütün partilerin mitinglerini meydanlar almıyor. Reklam panolarından tutun da elektrik direklerine kadar hemen her yer partilerin tanıtım afişleriyle doluyor. Kimi yaptıklarını kimi yapacaklarını anlata anlata bitiremiyor. Ancak öyle bir kesim de var ki takım tutar gibi parti tutuyor. Bu nedenle yıllardır siyaset dünyasında çok fazla değişen bir şey olmuyor.
Kendi partilerine ve partilerinin desteklediği adaylara oy verdiği için pişman olanların oranları epey yüksek görünüyor. Ortalama seçmenin beşte birinden fazlası verdiği oydun pişmanlık duyuyor. Zafer Partisinin seçmeninin üçte birinden fazlası verdiği oydan pişman.
Aslında seçmenler partilerin vizyonunu ve misyonunu iyi okumuyor. Okuduysa da anlamıyor. Zaten okuduğunu, gördüğünü anlamayan, algılayamayan bir toplum haline dönüştürülüyoruz. Biraz muhakemesi gelişse milletin meclis kompozisyonu çok daha farklı olabilir. Sokakta TİP milletvekillerinin konuşmalarını beğendiğini söyleyen az değil ama oy veren yok. Buradan hareketle partinin stratejisinin bilindiği düşünülebilir. Ancak sokak öğretileri baskın olduğundan oy vermeme eylemi gerçekleşiyor.
Geçenlerde İYİ Parti milletvekillerinden biri de garip demeçler verdi. Bu vekilimiz büyük ihtimalle mensubu olduğu partinin vizyonunu ve misyonunu okumamış. Kuru gürültüye partiye gelmiş. Ya da bir yerlerde dikiş tutturamayacağını anlayınca yeni partisine gelmiş. Memleketin mevcut iktidar tarafından nereye götürüldüğünü de anlamamış. Böyle bir durumda sokaktaki insanın verdiği oydan pişmanlık duyması anormal değil. İnsan vekilliğini yaptığı kesimin misyonunu bilmeyecek, anlamayacak kadar kör siyasetçi olmamalıdır. Mevcut iktidara ana muhalefet partisinden daha güçlü muhalefet eden bir partinin neferi, muhalefet ettiği kesim ile ittifakı düşünmesi bile abesle iştigaldir.