Merak insanın gelişiminde en önemli duygudur. Bilgi birikimini artırmada en önemli etkendir.
Neticede merak güzeldir. Ancak sosyalleşmeyi geliştirirken, dedikodu temelli meraklar genellikle can sıkar. Her ne kadar dedikodu da sosyalleşmenin bir faktörü ise de, sosyal hayatta insani değerleri önde tutan meraklar daha önemlidir.
İnsanoğlu yapısı gereği çok meraklıdır. Daha çocuk gülücük vermeye başladığından itibaren etrafındakileri merak etmeye başlar. Hemen her şeye dokunmak, tadına bakmak ister. Hatta çoğu zaman cist yapıp merak ettiği nesnelerden uzaklaştırmaya çalışırız. Bir yerde korumak ve biraz da merakını köreltmek isteriz. Oysa tanımak, bilmek içgüdüsüdür onu nesneye yönelten.
Yaşadığı ortamlarda da insanlar hemen her şeyi merak eder. Sorgular durur. Hatta bu sorgulamalar çoğu zaman insanlarda bıkkınlık yaratır, usandırır ama farkına varmayız. Farkına varmadığımız sıkıcı bıkkınlıklar o kadar çoktur ki. Soranlar çoğunlukla farkına varmaz, sağlıklı cevap alsa da aklında kalmaz.
İnsanların özeline dokunan bütün sorgulamalar aslında usandırır insanları. Konuşmak istemediği konuları sorgulamak bıkkınlık verir. Üniversiteyi bitirmiş bir gence iş buldun mu, ne yapmayı düşünüyorsun soruları canını sıkar. Ama çevresindeki insanlar sanki ilgileniyormuş havasıyla sormazlar mı. Elinden bir şey gelecekmiş gibi bir duygu yaratmazlar mı gençlerde. Zaten iş için elinden geleni yapan gençler, çalmadık kapı bırakmayan gençler, çok sayıda kapıdan dönen gençler iş sorgulamalarını bir zaman gelir ki duymamaya başlarlar.
Sınavlar hele en çok sorgulanan konulardır. Hayatı sınav olan insanımızın sınav sorgularından bıktığını nerdeyse kimse hesap etmez. Sınavdan sınava koşan, sınav sonuçlarıyla girmediği kapı kalmayan insanımızın sınavlar nasıl oldu sorguları sıkıntı oluşturur ister istemez.
Askerlik çağına gelmiş gençlerin de en çok sıkıldığı sorular askere ne zaman gideceksin sorusudur. Hazır askerlikle ilgili yeni gelişmeler varken çok daha gündemde olan bir sorgudur. Askere ne zaman gideceksin sorgusuyla kalmayan insanımız, ne zaman evleneceksin sorusuyla devam edince sorgulamalarla gençlere artık gına getirmeye başlar. Daha iş bulacak veya iş kuracak olan gençlerimizin zaten sürekli beyninde olan konuların gündeme getirilmesi ister istemez canını sıkacaktır.
Ev aldın mı araba aldın mı şeklindeki meraklar da zaman zaman bu konuyu gündeminde tutan insanımızı rahatsız etmektedir. Her ne kadar saf ve dostane olarak sorgulansa da, iyinin iyisi olunca sıkıntı yaratması kaçınılmazdır. Hele dünyasal donanımlarının çok sorgulanması insanlarımızı rahatsın eden meraklardır.
Nereye gidiyorsun, hele telefonlarda nerdesin şeklindeki alonun yerine geçen meraklar, insanın farkına varmadan dostlarının canını sıkmaktadır. Elbette hiç kimse ‘sana ne’ diye cevap vermeyecektir. Bazı sorulara memnuniyetle cevap verecektir. Ama yine de akşama kadar çok sayıda soran olduğu için can sıkacaktır.
Belki zaman ayırmaktır. Merak güzeldir. İnsanın düşünenlerinin olması insanı mutlu eder her zaman. Ama sadece gerçek ilgiler ve meraklar güzeldir.