Bundan bir ay önce Rodos’ta çıkan yangın günlerce sürmüş, neredeyse kendiliğinden sönmüştü.
Yüksek sıcaklık ve hızlı esen rüzgâr, yangına müdahaleleri boşa çıkarmıştı. Yaklaşık yirmi bin kişi yangından korunmak için tahliye edilmişti. Yine İpsala sınır kapısı yakınında Dedeağaç’ta çıkan yangın aşırı rüzgâr nedeniyle hala kontrol altına alınamadı. Rodoplara doğru ilerlemeye devam ediyor. Bu arada göçmenlere ait olduğu tahmin edilen 18 yanmış ceset yanan alanlarda bulundu.
Dünyanın en teknolojik aygıtlarına sahip ABD’nin Havai eyaletinde çıkan yangın 114 kişinin ölümüne neden oldu. Söndüremediler. Yüksek sıcaklık ve fırtına bütün müdahaleleri neredeyse boşa çıkardı. 850 kişiden haber alınamıyor.
Dünyanın dört bir tarafı, yüksek sıcaklıklar ve ortaya çıkan kuraklık nedeniyle yangınlarla boğuşmaya devam ediyor.
Memlekette iki yıl önce meydana gelen Manavgat ve Marmaris yangınları tarihin en büyük yangınları idi. Doğal yaşam alanları yok olurken hayatını kaybeden vatandaşlarımız ve çok sayıda mal kaybı vardı.
Salı günü öğleye doğru Çan yolunda Kayadere yakınında çıkan yangın, çok hızlı bir şekilde Ulupınar köyüne geldi. Neredeyse saatte 10 kilometre sürat yaptı. Yangının hızla yayılmasında orman içi alanlarda otun kuruması ve hızlı esen rüzgâr etkili oldu. Rüzgâr yangını adeta koşar adım ilerletti.
Çarşamba sabahına kadar yerden ve karadan sürekli baskı altına alınmaya çalışılan yangında otuzdan fazla uçak ve helikopter, 350 civarında arasöz ve su tankeri ile bir o kadar iş makinesi görev yaptı. Sabah saatlerinde kontrol altına alınan yangın, öğleye doğru yeniden hızlandı. Bütün ekipler söndürmeye gayret ediyor.
Aslında yangın yeniden başlamasaydı söndürme çalışmaları bir başarı hikayesi hak etmişti. Yine de hak ediyor. Adeta fırtınanın sık sık yön değiştirerek yangını oradan oraya sıçratmasına karşın, ekipler adeta yangının tepesine çöktüler. Nefes aldırmadılar. Köylüler ha keza. Ellerindeki aygıtlarla ateşe bir tas su misali ellerinden geleni yaptılar. Eğer rüzgâr çıkmasaydı yangın kesinlikle kontrol altına alınmıştı. Örnek bir organizasyonla soğutma çalışmalarına devam edilecekti. Umudumuz bu yazıyı okuyuncaya kadar ikinci yangının kontrol altına alınmış olması. Daha fazla tahribat yapmaması.
Ateşi tutuştururken hemen herkes kolay yansın diye üflemiştir. Yine mangal yaparken hemen herkes kömürlerin tutuşması için mangalı bir yelpaze ile yellemiştir.
Yangın hızlanmasında ve kontrol altına alınamayışında en önemli faktör ne yazık ki rüzgardır. Yakın tarihte meydana gelen ve günlerce süren yangınlarda da müdahaleleri boşa çıkaran en önemli faktör rüzgârın hızı olmuştur. Bu meyanda rüzgarın hafiflediği gece saatlerinde yangını tamamen söndürmekten başka çare kalmıyor.