Geçen hafta mısır taban fiyatları Tarım ve Orman Bakanı tarafından açıklandı. Düşük olacağı belliydi ki Cumhurbaşkanı tarafından fiyat okunmadı.

Fındık alım fiyatları da zaten üreticiyi memnun etmemişti.
Geçen sene açıklanan mısır alım fiyatları 5,70 lira idi. Ton üzerinden gidecek olursak geçen sene tonu 5700 lira olan mısıra bu sene %5 artış verilerek mısır alım fiyatları 6000 liraya yükseltildi.
Evet Tarım ve Orman Bakanlığı, dünyada eşi görülmemiş bir uygulamaya da imza atmış oldu. TÜİK’e göre tarımsal üretim girdilerinde enflasyon %104 iken, mısır alım fiyatlarını sadece %5 artırdı. Elbette enflasyon nispetinde artırması beklenemez. Ancak üretici maliyetlerini göze alması gerekir. Üreticinin mısır üretimine devam etmesi gerektiğini, mısır kullanımında dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini hesap etmesi gerekir.
Peki geçtiğimiz dönemde TMO mısır ithalatını kaç liradan yaptı kendileri biliyorlar mı? Elbette biliyorlardır. Çiftçinin kara gün dostu olan TMO, artık çiftçinin kara günlerinin habercisi haline geldi. 8 liradan ithal ettiği mısırı, Türk çiftçisinden 6 liradan almayı taahhüt etti.
Gerek buğday alımlarında, gerekse mısır ve diğer hububatın alımlarında uygulanan politikalar, Türk çiftçisinin batması, ithalatın artması üzerine kurulu görünüyor. Daha önce iktidar partisinden bir milletvekili de Tarım Bakanlığının ithalat lobilerinin elinde olduğunu itiraf etmişti. Aslında şikayet ederken iktidar mensubu olduğu için itiraf sayılabilir.
Güneyde mısır hasatları başladı. Bir yandan da ithalat devam ediyor. Ofis dışarıdan ürünü pahalıya alıp içeriye ucuza vermeyi sürdürüyor. Piyasada oluşan fiyatları düşürerek üreticinin zarar etmesi için elinden geleni yapıyor.
Mısır alım fiyatlarına verilen fiyat üreticiyi memnun etmekten son derece uzak görünüyor. İktidar sahipleri yabancılarla el ele verip gariban Türk çiftçisini batıralım demişler adeta.
Hani ekonomide mal fazla olunca fiyat düşer diye bir kural vardır. Üretim ihtiyacı karşılamıyor. Her yıl 3-4 milyon ton mısır ithalatı yapılıyor. Üstelik yüksek fiyattan alınıyor. Türk çiftçisine neden düşük fiyat veriliyor? Bunu yapmak için çiftçinin düşmanı olmak lazım.
Mısır fiyatlarının düşmesi silaja biçimleri artıracaktır. Aynı buğdayda olduğu gibi. Eğer buğday taban fiyatları biraz erken açıklanmış olsaydı buğdayın da yarısı ota biçilirdi. Batı ve kuzey bölgelerde ana ürün, güney bölgelerde ikinci ürün olarak ekili mısırın silaja biçilme olasılığı artıyor. Dekardan 1200 kilogram ve altında tane ürünü alınan yerlerde silaja biçmek daha cazip gelir.
Mısırı silaja biçmek elbette çözüm değil. Silaj fiyatları da düşecektir. Onun da ekonomik olmaktan çıkma ihtimali bulunuyor. Geçen sene tarlada 1500 TL/ton civarında olan silaj mısır fiyatları bu sene daha aşağıya düşebilir. Yoksa çiftçi külliyen mısıra küser.