Memlekette her Allah’ın günü yüzlerce kaçak yakalanıyor. İnsan kaçakçıları, hırsızlık çeteleri, telefon dolandırıcıları memleketin içinde cirit atıyor.
Sahte çiftlik kuranlar memleketin bakanlarına kurdele kestiriyor, milletin milyar dolarlarını iç eden şebekenin başı içişleri bakanıyla fotoğraf çektiriyor. Neticede memleket organize suçlarda Avrupa şampiyonu oluyor.
Uluslararası Organize Suç İnisiyatifi, 2023 Küresel Organize Suçlar Raporu'nu yayınladı. Rapor kapsamında, BM üyesi 193 ülke içinde gelişen organize suç faaliyetleri karşılaştırıldı. Rapora göre Türkiye, Avrupa şampiyonu oldu.
Her ne kadar Türkiye, Dünya sıralamasında 12’nci sıradan 14’üncü sıraya gerilemiş olsa da puanı büyümeye devam etti. Özellikle insan kaçakçılığında puanı çok arttı.
Anılan raporda Türkiye’nin genel organize suç skoru 7,03 olarak görünüyor. Devlet bağlantılı suç aktörleri ve insan kaçakçılığı alt başlıklarında ise puan çok yüksek. Tam 9. Tam puana 1 puan kalmış. Bu alanlar, Türkiye'nin en kötü olduğu gruplar olarak görünüyor.
Öte yandan Türkiye, silah ticareti, eroin ticareti ve mafya vari suç gruplarında da 8,5 gibi yüksek puana sahip bulunuyor. İnsan ticareti alanında da 8 puanla ön sıralarda yer alıyor.
Türkiye'nin Asya, Orta Doğu ve Avrupa arasındaki kavşakta yer alan coğrafi konumu ve uzun sınırları, ülkeyi insan ticareti ve insan kaçakçılığı için önemli bir transit ve hedef ülke haline getiriyor. İnsan kaçakçılığı o kadar çok yaygınlaştı ki, hergün onlarca adam toplanıyor, ardından mantar gibi bitiyorlar. Hatta bazıları sosyal medyada fenomen paylaşımlar yapabiliyorlar. Bir tanesinin paylaşımı çok ilginçti. Ben memleketime hizmet ediyorum. Ne idüğü belirsiz insanları Avrupa’ya postalıyorum. Güzel memleketimi kaçaklardan temizliyorum diyor. Raporda ayrıca uyarıcı bazı tespitler de var:
Cinsel sömürü ve zorla çalıştırma amaçlı insan ticareti Türkiye’de giderek yaygınlaşıyor. Türkiye büyük bir mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam ederken, insan tacirleri bu toplulukların savunmasızlığından yararlanarak kadınları ve çocukları cinsel sömürü için insan ticaretine zorluyorlar.
Genç kızların gayri resmi dini törenler yoluyla zorla evlendirilmesi, ekonomik bir başa çıkma mekanizması olarak giderek yaygınlaşıyor.
Suç şebekelerine ek olarak, devlet içinde yerleşik aktörler de insan ticaretinde rol alıyor ya da en azından şebekelerin işlerini kolaylaştırıyor.
Anılan raporda, en yüksek suç oranına sahip ülke nüfusunun önemli bir kısmının nüfus kağıdının olmadığı Myanmar olurken, bu ülkeyi uyuşturucu üretimi ve ticaretinin en yüksek olduğu Kolombiya ve Meksika takip ediyor.
Türkiye ihale şebekeleriyle de zaman zaman gündeme geliyor. Dünyada en fazla kamu ihalesi alan şirketler Türkiye’de bulunuyor. Hem de dünya sıralamasında ilk ona beş tane Türk şirketi giriyor.