Bütün dünyada böcek sayısının azalması, bitkisel üretimde meyve ve tohum tutumunu tehdit ediyor.
Bütün dünyada böcek sayısının azalması, bitkisel üretimde meyve ve tohum tutumunu tehdit ediyor. Doğal bitki örtüsünün de şiddetli düzeyde etkilendiği dikkate alınırsa doğal ve kültür alanlarında bitki kompozisyonunun değişeceği kaçınılmaz görünüyor.
Dünya çapında 1.507 farklı ürünün yetiştirildiği alanlardan toplanan veriler ile 3.080 tozlayıcı böcek türünü içeren verilerin yıllar itibariyle değişimi incelendiğinde endişe verici gelişmeler ortaya çıkıyor. İklim değişimi ve tarımsal ilaçlar böcek tür sayısını ve tür içinde nüfus yoğunluğunu şiddetli bir şekilde azaltıyor.
Bir dereceye kadar böcekler tarafından tozlaşmaya bağımlı olan ürünler, tüm ürünlerin yaklaşık %75'ini oluşturuyor.
Geniş katılımlı araştırma ekibi tarafından yürütülen bir araştırmada 2050 yılına kadar yerel riskler Sahra Altı Afrika, Kuzey ve Güney Amerika, Güneydoğu Asya gibi bölgelerde tozlaşma riskinin artacağı ve ürün deseninde değişime gidilmesi gerektiği belirtiliyor. Tropikal bölgelerin, iklim değişikliği ve arazi kullanımı arasındaki etkileşime karşı yüksek hassasiyete sahip olduğu da ortaya çıkıyor. Kahve, kakao, mango ve karpuz gibi meyve tutumu için böcek faaliyetine bağlı ürünlerde rekolte kaybının daha yüksek olması bekleniyor. Bu ürünler hem yerel ekonomilerde hem de küresel ticarette hayati role sahip durumda. Diğer yandan bu ürünlerle geçimini temin eden küçük aile işletmelerinin de kendilerinin sürdürmesi zor görünüyor.
Uzmanlar böcekler azaldıkça, meyve ve tohum tutumu için böceklere ihtiyaç duyan ürünlerin azalacağını belirtiyorlar. Bazı durumlarda tozlayıcı olarak bal arılarının kullanılabileceğini belirten uzmanlar, elle tozlaştırma faaliyetlerinin yaygınlaşacağını iddia ediyorlar.
Dünya iklim değişikliği, arazi kullanımı ve biyolojik çeşitlilik kaybının karmaşık ağıyla boğuşurken, bu araştırma ekosistemlerin birbirine bağlılığını ve tozlaştırıcıların tarım ve gıda güvenliğini sürdürmede oynadığı kritik rolü net bir şekilde ortaya koyuyor. Neticede tozlayıcı böceklere zarar vermekten kaçınmak için arazi kullanımı değişikliklerini yavaşlatma ve doğal yaşam alanlarını koruma çabalarını artırmak gerekiyor. Bu meyanda doğal habitatlar oluşturma eylemleri önemini artırıyor. Ancak şu anda etkili görünmüyor.
Uçakla zirai mücadelenin yapıldığı bölgelerde tozlayıcı böcek nüfusları kendini toparlayamayacak eşiklere düşüyor. Bir çok böcek türü kayboluyor. Bugün ABD’nin en önemli badem bölgesinde tozlaşma işlemi bal arılarıyla gerçekleştiriliyor. Kovan kiraları her geçen gün artıyor. Bal arısı olmazsa badem verimi sıfıra kadar düşüyor.
Son zamanlarda dronlarla ilaçlamalar da yoğunlaşmış görünüyor. Uçak kadar olmasa da dronla ilaçlamada da çok geniş alanlara ilaç etken maddeleri taşınıyor. Özellikle rüzgârlı havalarda atılan ilaçlar uzak mesafelere gidiyor. Doğal tozlayıcılar hızla azalıyor. Dolayısıyla bal arılarına daha fazla iş düşüyor.