Malum kışlık hububat ekimleri yaklaşıyor. Son yıllarda güz kuraklığı ekimleri geçe bırakıyor ama zamanında düşen yağışlarla ekimi erken yapmakta yarar var.
Malum kışlık hububat ekimleri yaklaşıyor. Son yıllarda güz kuraklığı ekimleri geçe bırakıyor ama zamanında düşen yağışlarla ekimi erken yapmakta yarar var.
Buğday, yetiştiriciliği en kolay ürünlerden biridir. Tohumu toprağa karıştırmak yeterlidir. Ancak yüksek verim için bazı inceliklere dikkat etmek lazım.
Ekim verimin anahtarıdır. Ekimde yapılacak bazı hataların daha sonra telafisi yoktur. Bu nedenle ekimde mümkün olduğunca özenli davranmakta fayda vardır.
Buğday genellikle ayçiçeği, mısır, biber, domates, kavun, karpuz gibi yazlık ürünlerin hasadından sonra ekim sırasına girmektedir. Kıraç alanlarda ise ayçiçeği ile rotasyona girmektedir.
Toprak hazırlığında kulaklı pulluk, diskli pulluk veya çiftçimizin patlatma ismini verdiği dipkazanlar kullanılmaktadır. Pulluklar toprağı devirerek işlediği için yazlık ürünlerin hasat artıklarını toprağa karıştırma yönünden faydalı olmaktadır. Dipkazanlar ise toprağı devirmediğinden hasat artıkları toprak üstünde kalmaktadır. Aynı zamanda ot tohumları da ekim derinliğinde kaldığından, dipkazanla toprak işlemede yabancı ot yoğunluğu artmaktadır. Böyle durumlarda çıkış öncesi ot ilacı kullanmakta yarar vardır.
Toprak işlemede yağışlar nedeniyle toprağın tavı ağır olabilmektedir. Eğer toprak ağırsa tarlaya girmemek gerekir. Çamur sürülüp ekilen yerin buğdayı ne yapsan gelişmez.
Sertifikalı tohumluk kullanmakta yarar var. Yoksa tohumluğun mutlaka selektörden geçirmek ve toprakta bulunan hastalık ve zararlılara karşı ilaçlamak gerekir.
Bölgeye uyum sağlamış çeşitleri kullanmak da verimde önemli rol oynar. Burada dikkat edilecek en önemli nokta, erken ekimlerde geççi, geç ekimlerde ise erkenci çeşitlerin kullanılmasıdır.
Toprak hazırlığından sonra ekimi mümkün olduğunca erken yapmakta yarar vardır. Özellikle kış yağışları başlamadan, daha toprak havalı iken güçlü bir kök sistemi oluşması, verimi artırmaktadır.
Ekimde tohumluk miktarı önemli noktalardan biridir. Gerek fırfır, gerekse mibzerle ekimlerde metrekarede 400-500 canlı tohum bulunacak şekilde tohumluk kullanmak gerekir. Bu da pratik olarak bir karışın altında 16-18 arasında tohuma denk gelir. Toprak çok iyi hazırlanmamışsa bu miktarı biraz daha artırmakta fayda vardır.
En iyi ekim şekli mibzerle ekimdir. Kombine mibzerlerle gübre verme imkânı da vardır. Hem tohumluk tasarrufu sağlamakta, hem de tohumu istenen derinliğe bırakmaktadır. Arazi parçalı ve mibzer kullanımı zor ise elle veya fırfırla serpme yöntemleri de buğday ekiminde kullanılmaktadır. Böyle durumlarda tohumluk miktarını % 20 artırmak gerekir.
Buğday ekiminde taban gübresi olarak 18-46 (DAP) kullanmanın gereği yoktur. Buğday bir sezonda 16-17 kg azot kullanırken 7-8 kg fosfor kullanmaktadır. 20-20 daha ucuz ve daha uygundur. Çimen gübresinde azotun bir kısmını sapa kalkma dönemine bırakmak, kaliteyi yükseltilmektedir.
Ekimden sonra toprakla tohumun daha iyi temas etmesi için tırmık veya sürgü çekerek tohum yatağını sıkıştırmak gerekir. Aynı zamanda, son olarak hafif merdane gezdirmek çok yararlı olmaktadır.
Tarlayı ekimden sonra tesviyeli bırakmak, yüzey sularının tahliyesi açısından önemlidir. Tarla içinde su göllenmelerine izin vermemek gerekir. Hatta düz alanlarda biçerdöverin çalışmasına engel olmayacak şekilde çizi çekip kış sularını tarla dışına şutlamak verimi artırmaktadır.