Küresel ısınma dünyanın ana gündem konusu olmaya devam ediyor. Gelecekte de önemini artıracak gibi görünüyor.
Çünkü karbondioksit salınımı bütün tedbirlere rağmen artmaya devam ediyor. Bu meyanda bilim insanları da sürekli alternatifler üretmeye çalışıyor. Son yapılan çalışmalar güneş ormanlarının küresel ısınmayla mücadelede daha etkin olduğunu gösteriyor.
Dünyanın akciğerleri olarak tropikal yağmur ormanları gösteriliyor haklı olarak. Ancak bu alanların tarıma açılması, azalan yağmur rejimleri dünyanın akciğerlerini hızla daraltıyor. Diğer yandan çöller büyümeye devam ediyor.
Küresel ısınmayla mücadelede en etkili yolun karbondioksit salınımını azaltmak, bunun için de kömür ve petrol gibi fosil yakıt kullanımını azaltmak gerekiyor. Aynı zamanda havadaki karbondioksit miktarını azaltmaktan başka çare kalmıyor.
Tropikal yağmur ormanlarının kesilmesi, iklim krizinin şiddetlenmesinde en önemli rolü oynuyor. Çevresel girişimler, yok edilen ormanların rehabilite edilmesine veya yeni ağaçların dikilmesine odaklanıyor. Ancak sorun şu ki, gezegenin tüm yüzeyi ağaçlarla kaplansa bile, ortaya çıkan devasa fotosentetik kuvvet, atmosfere pompalanan büyük miktardaki karbondioksiti absorbe etmeye yine de yeterli olmuyor. Sanayi devriminden bu yana son 150 yıllık insan faaliyetleriyle atmosfere salınan karbondioksiti kısa sürede azaltmak zor görünüyor.
Bazı uzmanlar iklim kriziyle başa çıkmanın en kestirme yolunun kıraç alanları ağaçlandırmak yerine aynı alanları güneş panelleri ile kaplamaktan geçtiğini iddia ediyor. Güneş enerjisinden elektrik üretimi, kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtları kullanan elektrik santrallerinin yerini alması ve böylece atmosferde artan konsantrasyonlarda biriken sera gazlarının zararlı emisyonlarını azaltması nedeniyle iklim dengesi üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır mutlaka.
İklim krizi açısından belirli bir arazi parçasının en etkili kullanımı ne olabilir sorusunun cevabı şimdiye kadar ağaç dikmek idi. Ancak artık güneş panelleri öne çıkıyor.
Kurak alanlar, özellikle çöller, büyük miktarda güneş ışığı ve nispeten az bitki çeşitliliği ve biyokütle üretimi ile karakterize edilir. Bu alanlar çok fazla karbon toplayan alanlar değildir. Küresel ısınmayla mücadelede verimli değildirler. Çin çöllerinde devasa güneş enerjisi projeleri sürüyor ve Avrupa Birliği, Sahra'da güneş enerjisi çiftlikleri inşa etme planlarını uzun süredir tartışıyor.
Dünyanın enerji ihtiyacının karşılanmasında verimsiz arazilerin, atıl alanların güneş panelleriyle kaplanması çok daha verimli bir yatırım olarak kabul ediliyor. Güneş panelleriyle elektrik enerjisi üretimiyle sağlanan yararı, aynı alanı ağaçlandırmak suretiyle tam yüz yıl gerekiyor. Çin işi çoktan çözmüş. Her gün yüzlerce futbol sahası büyüklüğünde güneş tarlaları inşa ediyor.
Küresel ısınmayla mücadelede önce karbon kullanımını azaltmak gerekiyor. Bunun için enerji kaynaklarını güneşe ve rüzgâra çevirmek gerekiyor. İkinci adımda ise atmosferdeki karbonu azaltmak için yeşili artırmak gerekiyor.