Sosyal paylaşım sitelerinde fenomenler sürekli artıyor.
Pazarlama dünyası da fenomenleri kullanmaya çalışıyor. Türkçesi görüngü olan bu fenomenler, iyi de para kazanmaya başladı. Hemen bütün dünyada en etkili pazarlama ve reklam aracı olarak kabul ediliyor. Memlekette ise kara para aklama, dolandırma ve vergi kaçırma gibi yasal olmayan işlerde kullanılıyor ne yazık ki.
Aslında etkili pazarlama, sosyal medyada bir bütün olarak hedef pazardan ziyade etkili insanlara odaklanan bir pazarlama şekli olarak tanımlanmaktadır. Potansiyel müşteriler üzerinde etkisi olan bireyleri tanımlar ve bu etkileyicilerin etrafında pazarlama faaliyetlerini yönlendirmektedir.
Etkili pazarlamada, etkileyici içerik, potansiyel bir alıcının rolünü üstlenir. Üçüncü şahıslar takipçilerdir. Bu üçüncü taraflar ya tedarik zincirindeki perakendeciler, kullanıcılar, ya da alıcı olarak nitelendirilebilecek bütün müşterilerdir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde, etkili pazarlama, Federal Ticaret Komisyonu tarafından yerel reklamcılık kuralları uyarınca yönetilmekte ve ücretli bir onay alınarak yapılmaktadır. Yasal altyapısı hazırlanmış ve uygulamalar buna göre yürütülmektedir. Bazı ülkelerde yönetmelik veya yönergelerle idare edilmektedir. Dünyanın pek çok ülkesinde ise yasal altyapısı bulunmamaktadır.
Etkili pazarlamada, toplumsal etkinin genel konusu ikna etme, dikkat çekme, tanıtma ve beğeni oluşturma üzerine odaklanmaktadır. Bunun için genellikle tanınmış, bir yerde fenomen olarak tanımlanan birey ve materyallerden yararlanılmaktadır.
Bir televizyon spotunun yayınlanması, yüksek bir maliyete sahiptir. Buna karşın, bir tanınmış kişiyle yapılacak tanıtım çok daha ucuza mal olabilir.
Bir fenomenin sosyal medya sitesinde iki milyon takipçisi varsa ve bir şirket onlara bir pazarlama aracı olarak bir ürün verdiyse, bu kitlelerin hedef kitlesine ifşa edecekleri, şirketin mali harcamaları, karşılaştırma yaparak göz ardı edilebilir düzeyde düşük olmaktadır. Burada reklam veren şirket, cüzi bir masrafla çok daha geniş kitlelere ulaşabilmektedir.
Çoğu zaman, fenomenin yani etkileyicinin sosyal medya sitesi instagram veya facebookdur. WhatsApp ve benzeri sosyal medya araçları da etkili pazarlamada kullanılmaktadır.
Dünyada sosyal medyada takipçileri yüksek olan fenomenler, etkili pazarlamada sıklıkla kullanılmaktadır. Portekiz milli takımının oyuncusu Ronaldo’nun, sosyal medyada 640 milyona yakın takipçisi bulunmaktadır. Ronaldo, kendi sayfasında kullandığı resimde, üzerindeki ayakkabı, gömlek, tişört veya pantolonu, izleyiciler tarafından değerlendirilmektedir. Burada marka, küçük bir detayla kendini takipçilere tanıtılabilmektedir.
Yerelde ilginç eylemlerle takipçilerini hızla artıran sosyal medya fenomenleri sürekli artmaktadır. Birçoğu boş işler diye bakabilir bu tür gelişmelere. Gerçekte de bakıldığında lüzumsuz işler gibi görünse de, ateş üzerinde yürüme, çatıdan çatıya atlama, arabalarla veya motosikletlerle çeşitli akrobasi hareketleri yapıp, sosyal medyada izleyicilerini artıranlar iyi para kazanmaya başladılar bile. Sayfalarına verilen reklamlardan gelir elde ediyorlar.
Toplumda güvenilir kişilerle yapılan reklam filmleri satışı artırsa da, etkili pazarlama artık televizyon reklamlarının pabucunu dama atacak gibi görünüyor.
Etkili pazarlama sektörünün, kısa süre içinde gelirlerinin 50 milyar doların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. İşin doğrusu, gençler ateşin üzerinde boşuna yürümüyorlar. Ronaldo kadar olmasa da takipçileri arttıkça daha fazla para kazanıyorlar. Kara para akladılarsa Ronaldo’nun kazancı bile devede kulak kalır.