Bir malın arzı düşünce fiyatı yükseliyor haliyle. Bu sene zeytin üretimi düştü.
Zeytinin sahtesini yapamayan sahtekârlar zeytinyağının sahtesiyle köşeyi dönmeyi, milleti aldatmayı kendilerine görev edindiler. Maalesef bal üretimi de düştü ve şekerli şuruplu ballar raflarda yerini aldı.
Hemen hemen herkes balın tadını sever. Gıda orijinalliğinin giderek daha fazla incelendiği bir çağda, bal endüstrisinde daha az bilinen ancak önemli bir sorun ortaya çıkıyor. Balın kökeninin yanlış etiketlenmesi veya balın başka maddelerle karıştırılması gibi sahtekarlıklar artıyor.
Bazı üreticiler ballarını, aslında başka bir yerden geldiği halde, genellikle yüksek kaliteli balıyla tanınan belirli bir bölge veya ülkeye ait olarak etiketliyorlar. Bu konuda en fazla etiket yiyen bölge Anzer olarak görünüyor. Kestane balı etiketi de sıklıkla kullanılıyor.
İkinci büyük sahtekarlık ise saf balın yüksek fruktozlu mısır şurubu, pirinç şurubu veya diğer şekerli maddeler gibi diğer ucuz tatlandırıcılarla seyreltilmesine dayanıyor. Katkılı bal daha ucuzdur ama saf bal olarak satılarak tüketicileri aldatır ve dürüst üreticileri de zarara uğratır.
Sahtekarlık yalnızca tüketicileri aldatmakla kalmadığı gibi farklı sonuçlar da ortaya çıkıyor.
Katkılı bal düşük fiyatları nedeniyle gerçek arıcılara ve bal üreticilerine zarar veriyor.
Katkılı bal, zararlı antibiyotikler veya ağır metaller içerebiliyor ve tüketiciler için sağlık riskleri oluşturabiliyor.
Balın menşeinin yanlış etiketlenmesi, bazı bölgelerde çevreye zararlı üretim uygulamalarını maskeleyebiliyor.
Balın gerçek olup olmadığını anlamak için öncelikle etiketleri dikkatlice okumak gerekiyor. Gerçek balın bal dışında başka hiçbir içeriği olmaması gerekiyor. Sahte bal yememek için tanıdık arıcılardan bal almak en iyi yöntem olarak görünüyor. Bu yolla tanıdık gerçek bal üretenler de desteklenmiş oluyor. rel Satın Alın: Yerel arıcılardan veya çiftçi pazarlarından satın almak, saf bal alma olasılığını artırabilir. Aynı zamanda yerel tarımı da destekliyor.
Balın izlenebilirliğini artırmak amacıyla yapılan testler ve alınan sertifikalar da gerçek balı tanımlamada etkili oluyor.
Gerçek balı tanımlamada en etkili yollardan biri de fiyatı olarak kabul ediliyor. Çok düşük fiyatlarla satılan balların gerçek bal olma ihtimali düşük görünüyor.
Saf bal zamanla kristalleşme ve krema kıvamına dönme eğilimi gösterir. Sahte veya katkılı ballar ise şurup kıvamında kalır.
Su testi ile de gerçek balı anlamak mümkün oluyor. Bunun için bir bardak suya bir damla su koymak yeterli. Gerçek bal dibe çöker. Sahte bal ise erimeye başlar.
Alev testi de gerçek balı tanımada yardımcı oluyor. Bir kibrit çöpünü bala batırıp yakmak yeterli. Kibrit kolayca yanıyorsa bal gerçektir. Yoksa ıslanmıştır ve bal katkılıdır.