Antik alanlarda yapılan çalışmalar yavaş da olsa insanların yayıldığı coğrafyaları birer birer ortaya çıkarıyor.
Son çalışmalardan birinde yüzlerce yıl Roma İmparatorluğunu içinde yer alan Balkanlarda Roma kanı bulunmadığı ortaya çıktı.
Roma İmparatorluğu'nun hemen dibindeki Balkan yarımadası üzerindeki kapsamlı askeri ve kültürel etkisine rağmen, Milattan Sonra 1 ile 1000 yılları arasında bölgede yaşayan insanların Demir Çağı İtalyan soyuna dair hiçbir genetik bağlantısı olmadığı görünüyor. Balkanlarda yapılan bu çalışmada anılan yıllar arasında yaşayan insanların, Roma İmparatorluğun hükümdarlığı döneminde Batı Anadolu, Kuzey Avrupa ve Kazak Bozkırlarından göç eden insanlar olduğu kanıtlandı. Bu bölgenin Milattan Sonra 434-452 yılları arasında Batı Hun İmparatoru Attila döneminde de Orta Asya’dan önemli düzeyde göç aldığını gösteriyor.
Antik DNA çalışmalarının çoğu, tarih öncesine odaklanıyor. Ancak antik DNA yöntemleri, özellikle tarihi ve arkeolojik bilgilerle birlikte kullanıldığında daha yakın tarihi dönemlere ilişkin bilgiler de sağlayabiliyor.
Balkanlar'ın nüfus tarihini araştırmak ve Roma İmparatorluğu'nun yükseliş ve düşüşünün etkisini incelemek için yapılan çalışma, Adriyatik, Orta ve Güney Afrika ile sınırlanan bölge olarak tanımlanan Balkanlar'daki 20 farklı bölgeden kazılan 136 antik insandan DNA alınarak yürütülmüş. Akdeniz ve Ege Denizleri ile Orta ve Aşağı Tuna ve Sava Nehirleri arasında kalan coğrafyada, arkeolojik alanlardan ve buluntulardan elde edilen verilere göre bin yıl boyunca Roma İmparatorluğu döneminde İtalyanların bu bölgeye yerleşmediği dikkati çekiyor.
Çalışmada her mezar için, mezar tipinin yanı sıra mezara gömülü insanların yanında bulunan madeni para, mücevher, çömlek, alet ve silah gibi nesneler de belgelere dahil edilmiş ve DNA tahminleri daha gerçekçi bir şekilde doğrulanmıştır.
Araştırmada, Roma İmparatorluğu'nun yükseliş döneminde Balkan yarımadasında yaşayan insanların çoğunun Batı Anadolu'dan gelenlerin oluşturduğu ortaya çıkıyor.
Geç İmparatorluk döneminde, Milattan Sonra 250 ile 550 yılları arasına denk gelen döneme ait buluntularda rastlanan insan DNA’larının çoğunlukla Kuzey Avrupa ve Kazak bozkırlarından gelen karışık kökenlere sahip göçmenlere ait olduğu anılan araştırmada belirtiliyor. Bununla birlikte bu ata kaynakların Milattan Sonra 700'lü yılların ardından kaybolduğu dikkati çekiyor. Nitekim araştırıcılar Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden kısa bir süre sonra, Milattan Sonra 600'den itibaren Doğu Avrupa'dan bölgeye büyük bir insan akınının yaşandığı ifade ediyor. Milattan Sonra 700'lerden itibaren Balkanlar'a yerleşen insanların ata yapısının halen bölgede yaşayanlarla çok benzer oluşu önemli bir bilgi olarak kabul ediliyor.
Bölgeye halen Osmanlı döneminden önce yerleşmiş Türkler bulunuyor. İskit, Kıpçak, Peçenek boylarının hayvan sürüleriyle bölgeye gelmiş oldukları biliniyor.