Daha önce yapılan bir araştırmada kuyuların su seviyelerinin azaldığı ortaya çıkmıştı.
Yeni yapılan bir araştırmada ise su deposu olarak kabul edilen akiferlerdeki su miktarlarının da önemli derecede azaldığı belirtiliyor.
Yeraltı suyu dünya genelinde hızla azalıyor. Araştırmacılar 1.700 akiferi kapsayan çalışmalarında akiferlerdeki su miktarının hızla azaldığını belirtiyorlar.
Üç yıl süren çalışmada yeraltı sularıyla ilgili olarak yapılan bütün çalışmaları taramak suretiyle elde edilen veriler değerlendirilmiş.
Çalışma, yeraltı suyunun depolandığı akiferlerdeki su miktarının %71'inde düştüğünü gösteriyor. Su miktarları 1980'li ve 90'lı yıllardan bu yana daha hızlı azalıyor. İşin ilginci azalma miktarı beklenenin üç katı civarında bulunuyor. Bunun yanında su seviyelerin istikrara kavuştuğu veya toparlandığı yerler de dikkati çekiyor.
Büyük nehirler akiferlerin en önemli su kaynağını oluşturuyor. Nehirlerin su seviyesinin altında kaldığı ovalarda akiferlerde önemli azalmaların ortaya çıkması, yağış azlığı ve nehir seviyelerindeki düşüşlerden kaynaklanıyor.
Yer altı su kaynaklarından içme ve kullanma suyu yanında tarımsal amaçlı da yararlanılıyor ve bunun için çok ciddi yatırımlar yapılıyor. Ancak yatırım yapılırken sağlıklı jeoloji çalışmaları yapılmıyor. Suyun potansiyeli ve beslenme kaynakları dikkate alınmıyor. Çoğu zaman yapılan yatırımlar ve harcanan kaynaklar boşa gidiyor. Hatta dünyanın birçok bölgesinde aynı kuyular daha derinlere indirilerek su çekmeye devam edilmek isteniyor. Oysa sağlıklı akiferler, su kaynağı sürekli olan akiferler ilave kaynak kullanımı gerektirmiyor.
Araştırıcılar 542 akifer için son kırk yılda yağış değişkenliğine bağlı durumlarını incelediklerinde yağış azlığının da akiferlerdeki su azalmasını desteklediğini tespit etmişler. Aslında bu gelişmeler son derece normal görünüyor. Yağış azalışı akiferlerin su kaynaklarını azaltırken, kuraklık nedeniyle daha fazla su kullanımını zorunlu kılıyor.
Yer altı sularından içme ve kullanma amaçlı yararlanılan bölgelerde, akifer kontrollerinin sağlıklı yapılmasında yarar var. Eğer beslenme sorunu varsa ki, birçok akifer yıllık yağışlardan etkileniyor, su yönetiminde ciddi tedbirlerin alınması gerekiyor.
Akifer su kaynaklarından yararlanma yönünden Konya ovasını çok ciddi tehlikeler bekliyor. Yıllık bitkilerde çok sorun olmaz. Ekmezsin olur biter. Bugün Konya ovası dünyanın en fazla su kullanan iki bitkisi yonca ve mısır yetiştiriciliğinde birinci sırada bulunuyor. Bu bitkilerin ekilişleri azaltılabilir. Ancak meyveciliğe yatırım yapılan bölgeler de var. Bu tür yatırımlara girmemek gerekiyor. Bölgede esas tehlike, içme ve kullanma suyuna erişim riski görünüyor. Sulak alanların kuruması, göllerin su rezervlerinin azalması, tatlı suyun hızla azaldığına işaret ediyor. Bölge çöl eşiğine doğru hızla ilerliyor. Teknoloji gücü bir yere kadar geçerli. Kaybolan, tükenen suyu geri getirecek teknoloji henüz icat edilmedi.