Lapseki-Gelibolu feribotları neredeyse sürekli TIR taşıyor. TIR trafiği her geçen gün artıyor.
Özellikle uluslararası çalışan nakliye kamyonları, son zamanlarda Çanakkale güzergâhını daha fazla kullanıyor. TIR hattının Çanakkale üzerine kayması aslında öteden beri bekleniyordu. İstanbul üzerinden yurtdışına çıkmak son günlerde çok zaman aldığı gibi, nakliyeye ek masraflar da yüklüyor.
Adana, Konya, Mersin’den Antalya ve İzmir bölgelerinden hemen bütün ithalat ve ihracatlar karayolu ile Çanakkale üzerinden gerçekleşiyor. Araç plakalarından da belli oluyor. Çanakkale-Kapıkule veya İpsala hattı daha çok tercih ediliyor. Günlük araç sayısı hakkında mutlaka ilgililerde rakamlar vardır. Ancak şu bir gerçek ki, Bursa dahi Biga hattını kullanıyorsa Avrupa yolu, Çanakkale üzerine yönelmiş demektir.
Uluslararası yollarda genellikle TIR parkları vardır. Onlarca kamyonun mola verdiği alanlar vardır. Bunların çoğunluğu alan yetersizliğinden yanlarındaki tarla ve orman alanlarını dahi kullanır. Ülkemizde özellikle E-5 karayolu üzerinde öteden beri gerek yolcu otobüslerine, gerekse özel araçlarıyla seyahat eden vatandaşlarımıza hizmet veren tesisler bulunmaktadır. Hatta bu tesislerin bazıları öyle gelişmiştir ki, büyük alışveriş merkezlerine dönüştürülmüştür.
İzmir hattı üzerinden Avrupa’ya mal taşıyan kamyonların çoğunluğu dinlenecek güvenli yer bulamıyor. Oysa bu araçların belli aralıkla mola vermesi, günlük çalışma saati süresini geçirmemesi gerekiyor.
Kapıkule İzmir güzergahını kullanan TIR’ların önemli bir kısmı Bergama ve Altınoluk civarlarında bazı lokanta ve kahvelerde mola veriyorlar. Yemek ve diğer ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar.
İzmir’den yola çıkan bir kamyonun yorulduğu yer Çanakkale’dir. Çanakkale yakınlarında ulusal veya uluslar arası nakliye yapan araçlara hizmet verecek bir TIR garajı bulunmamaktadır. Oysa şiddetle ihtiyaç duyulmaktadır. Yol kenarlarında, yolun müsaade ettiği yerlerde TIR’ların mola verdiğine hemen herkes şahit olmaktadır.
Uzun yol şoförleri dünyanın yükünü çekiyorlar. Kapıkule ve İpsala’da gümrük kontrol işlemleri esnasında az da olsa dinlenen şoförlerin çoğunluğu Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra yasal olarak Çanakkale il sınırları içinde mola vermek zorunda. Feribotlarda verilen molalar yeterli değildir. Sağlıklı konaklama ve dinlenme zorunluluğu vardır.
Akaryakıt istasyonları artık yollarda seyahat edenlerin bütün ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinde. Hatta bu konuda hemen herkese hitap eden köşeleri ve konforlu kafeleri var. Ancak TIR’ları misafir edebilecekleri alanlar maalesef yok.
Kapıkule’nin öbür tarafında Mustafa Market’in park alanları sürekli dolu duruyor. Lokantası var. Dinlenme mekanları var. Ahım şahım bir yer değil ama önemli olan şoförleri sağlıklı bir şekilde misafir edebilmek. Yoksa neden o kadar çok araç dursun.