Avrupa ülkelerinde çiftçiler hükümetlerin aldığı kararları protesto ediyorlar. Protestoların temelinde ekonomi, kazanç ve benzeri nedenler yatıyor.
Almanya’da hükümetin tarım alanında sübvansiyonları kaldırmayı planlaması nedeniyle çiftçiler, Almanya'nın birçok bölgesinde aralık ayından beri protesto düzenliyor. Almanya'da çiftçiler son olarak tarımsal mazot sübvansiyonlarında yapılması planlanan kesintilere karşı, hükümeti oluşturan partilerin genel merkezleri önünde traktörlerle gösteri yaptı.
AB'nin en büyük tarım üreticisi olan Fransa'daki çiftçiler, hükümet ve perakendecilerin gıda enflasyonunu düşürme çabalarının birçok üreticiyi enerji, gübre ve nakliye gibi yüksek maliyetleri karşılayamaz hale getirdiğini savunarak hükümetin taleplerine kulak vermesi için traktörleriyle günlerce yol ve otoyolları trafiğe kapattı. Hatta bazı çiftçiler sarayın duvarlarına vidanjörle şerbetli gübre sıktı. Çok sayıda şehirde gelirlerinin az olmasını ve pestisit yasağı dahil olmak üzere hükümetin tarım politikasını protesto eden çiftçiler, traktörleriyle Paris'e giriş-çıkışları kapatarak eylem yaptı.
AB'nin tarım politikalarını yetersiz bulan İtalyan çiftçilerin protestolarına da traktörleri eşlik ediyor. Düşük ücretler ve fiyat baskılarından rahatsız olan İtalyan çiftçilerin tepkilerinin odağında Yeşil Mutabakat yer alıyor.
İspanyol çiftçiler diğer ülke çiftçileri gibi AB dışı ülkelerden gelen rekabet ve fiyat artışlarının AB tarım politikasını değiştirmeye zorladığı gerekçesiyle sokaklara döküldü. Çiftçiler daha fazla ses getirecek eylemleri de planlıyorlar. Çiftçilerin protestolarının odağında yüksek mazot fiyatları, sigorta maliyetlerindeki artışlar, AB’nin çevre koruma tedbirleri ve Ukrayna’dan ucuz ürün ithalatı yer alıyor.
Polonya'daki çiftçilerin de odağında Yeşil Mutabakat ve Ukrayna'dan gelen tahıl ürünleri bulunuyor. Ülke genelinde sokağa dökülen Polonyalı çiftçiler, Brüksel'in politikalarını protesto ederken, Ukrayna gıda ürünlerinin Polonya pazarına akın etmesini önlemek için Ukrayna ile ticaret kısıtlamalarının geri getirilmesi talep ediyor ve Yeşil Mutabakatın getirdiği önlemlere karşı çıkıyor. Geçen gün Polonyalı çiftçiler sınırı kapattılar. Kaçak giren tarım ürünlerinin kendilerini zarara uğrattığını dile getirerek sınırda beklemeye başladılar.
Belçika'da çiftçiler, artan maliyetler, Avrupa Birliği'nin (AB) çevre politikaları ve ucuz ithal ürünler gibi konulardaki rahatsızlıklarına dikkati çekmek için ana yolları trafiğe kapatarak protesto düzenlediler.
Avrupalı çiftçiler gelirlerini azaltacak bütün politikaları protesto ediyorlar. Yazın Bulgaristan Eski Zağra’dan dönerken yollar kapatılmıştı. Kapıkule’yi zor bulduk. Bulgar çiftçiler Sofya ile Varna ve Burgaz’ı birbirine bağlayan otobanı bir hafta süreyle kapatmışlardı. Sebep ucuz tarım ürünleri ve kendi ürettikleri ürünlerin fiyatının düşmesiydi.
Memlekette iktidar sahipleri senelerdir çeşitli gerekçelerle dışarıdan TMO ve EBK aracılığıyla pahalı tarım ürünü alıp içeriye ucuz veriyor. Bizim çiftçinin ve örgütlerin gıkı çıkmıyor. Ya demokrasi yok ya da korku var. Kendi içlerinde şikayet ve eleştiri diz boyu ama bir iki örgüt dışında herkes sessiz.