Bugünlerde arıcılarda heyecan dorukta. Bakımlar yapılıyor. Bahara çıkan arılar arıcıların yüzünü güldürüyor. Umutlar büyüyor.
Arılarla ilgili efsanelerin ardı arkası kesilmese de bazı somut bilinenleri bilmek gerekiyor.
Temelde arıların renk ayrımı olmasa da bazı renkler önem arz ediyor. Arılar morötesi, mor, mavi, mavi-yeşil, sarı ve turuncuyu görüyorlar. Arılar kırmızıyı veya kızılötesini görmüyorlar. Uygun koşullar altında, tarlacı bir arı görebildiği renklere sahip çiçeklere daha çok ziyaret tapıyor.
Peki arılar kırmızıyı görmediğine göre maskeler kırmızı olsa daha mı iyi olur? Bir arının kırmızı renge maruz kaldığında ne gördüğü kesin olarak bilinmiyor. Ancak morun donuk bir rengi olduğu tahmin ediliyor. Arılar renk görüşünü koku, hareket, manyetik kuvvetler ve mikro-elektrik akımlarının farkındalığıyla birleştiriyor. Görmediği bir renkte maske giymenin bir anlamı kalmıyor. Beyaz giymek daha iyi görünüyor.
Bal arısının ömrü konusunda genetik mühendisleri çalışmalar yapıyor. Bal arısının ömrü henüz genetik mühendisliği tarafından değiştirilemedi ama uzatılabilir gibi görünüyor. Arının ömrü konusunda çok fazla değişim yok ancak çevre kirliliği, ilaçlar arının ömrünü kısaltıyor.
Erkek arıların babası yok dedesi vardır atasözü nereden kaynağını alıyor? Gerçekten erkek arılar ana arının aynı genetik yapısına sahiptir. Döllenmemiş ana yumurtasından olur. Normalde çoğu hayvanda yeni bir yavru oluşabilmesi için döllenmenin gerçekleşmesi gerekir. Bu böceklerde geçerli değildir. Döllenmemiş bir yumurtadan partenogenez adı verilen bir yolla bir erkek arı ortaya çıkar. Döllenmiş bir yumurta, bir işçi veya kraliçe ile sonuçlanır ve normal döllenme prosedürlerini gerektirir. Bu nedenle, bir erkek arının büyükbabası vardır. Erkek arıların işçi ve kraliçelerin yalnızca yarısı kadar kromozomu vardır.
Feromon arıları nasıl etkiler? Feromon, arıların çeşitli bezleri tarafından üretilen ve aynı türden başka bir arıda davranışsal veya fizyolojik bir tepki oluşturan bir kimyasaldır. Genellikle sıvı olarak üretilen ve sıvı veya buhar olarak iletilen kimyasal bir mesajdır. Arılar, besin kaynaklarını tarif etmek, ortak eylemde bulunmak, kovan savunmasına çağrı yapmak, farklı yavru türlerini tanımlamak amacıyla feromon salgılar. Arıların karanlık kovan içinde iletişim kurmasının en yaygın yolu feromondur.
Arılar gerçekten dans ederler mi? Arılar aslında dans etmezler. Hareketleri arıcılar tarafından dans olarak adlandırılır. Dansın özellikleri arıların ırklarına göre değişir, ancak genel olarak koloniden 100 m'den daha uzaktaki polen ve nektar kaynaklarının mesafe, yön, tat, koku ve gıda kaynağının kalitesi veya miktarı hakkında bilgi vermeye yarayan hareketlerdir. Arılar ayrıca oğullarda yer bulma ve kovana su kaynağı tarifinde de dans adı verilen hareketleri yaparlar.
Bir arı kolonisinin diğerinden daha akıllı olması mümkün mü? Dışarıdan bakıldığında mümkün görünüyor. Çoğu arıcı bazı kovanların daha güçlü bir şekilde geliştiğini, daha iyi bal topladığını deneyimlemiştir. Evet, farklı arı ırklarının öğrenme yeteneklerinde farklılıklar olabiliyor. Beslenme alanı açıkça işaretlenmişse, karniyolların İtalyan arılarından daha iyi yiyecek aramayı öğrendikleri gösterilmiştir. Ayrıca karniyolların bal özü toplamada İtalyanlardan daha iyi oldukları ispatlanmıştır. Ancak bu daha zeki olduklarını göstermiyor. Sadece uyum yeteneklerinin yüksek olduğunu gösteriyor.