Trafikteki araç sayısı her geçen gün artıyor. Ehliyet almalarda da disiplinimiz zayıf olsa gerek ki, kuralları alt üst ediyoruz.
Gerçi bilerek yapılan kural hataları da az değil. Yollar duble olmasına rağmen trafik kazaları her gazetelerin üçüncü sayfalarında yerini alıyor. Kazalarda kaybettiğimiz can ve mal kaybı ne yazık ki azalmıyor. Trafik kazalarını azaltmak için yetkililer elinden geleni yapıyor ama uygulamalar trafik yoğunluğunu artırmaktan öteye geçmiyor. Hani bir an önce varılacak ya istenen yere.
Trafik yoğunluğunu ve karışıklığını önlemek için ne yapılırsa yapılsın kurallar çiğnendiği sürece sıkışıklığı önlemek, karışıklığı önlemek mümkün değildir. En iyisi güzergahların birbirini görmeyeceği çözümler üretmektir.
Yakın çevrede uluslararası yollarda trafik yoğunluğunu artıran uygulamalar var. Olmak da zorunda. Yoksa düzenlemek imkânsız. Kendi halinde akıllı kavşakları kullanmakta dahi zorluk çekiyoruz. İnsanımız aynı yolu başkalarının da kullandığının farkına varmıyor. Hele kırmızı üçgen trafik işaretinin ne anlama geldiğini bilen bir Allah’ın kulu çıkmadı daha. Kavşağa kim önce girerse o kapıyor. Kavşağın içindeki hiç önemli değil. O nasıl olsa yavaş dönüyor duruversin diyenler az değil.
Üniversite kavşağında trafik oldukça rahatladı ama yine de ufak tefek çarpışmalar olup duruyor. Trafik kuralıdır. Kavşaktakinin önceliği vardır. Ancak İzmir istikametinden gelip, şehre girecek olan arabalar hem hızlı geliyor hem de üniversiteye veya beldemiz sitesine geçmek isteyen kavşaktaki araçlara yol vermiyorlar. Benzer şekilde Çanakkale’den gelip kavşağa girecek araçlar da aynı havada yoluna devam ediyor. Eskiden kavşağa girerken ayrıca bir de DUR yazısı vardı. Hani levhayı anlamadı bari yazıyı okusun diye. Çok okunmayınca kaydırıverdiler.
Kepez-üniversite-şehir kavşağında yapılan göbekli kavşakta trafik yoğunluğu her geçen gün artıyor. Esas 17 önünden gelip üniversiteye gidecek araçların bu yeni kavşağa inip, geri dönmeleri imkânsız hale geldi. Çünkü bu kadar yoğun akan bir trafikte kavşakta geçiş fırsatı yakalamanın imkânı yok neredeyse. Kipa ile Esas 17 kavşaklarındaki ışık düzenlemeleri, trafik yoğunluğu nedeniyle anılan kavşakta geçiş fırsatı bırakmıyor.
Şehrin girişlerini çoğaltmak trafik yoğunluğunu azaltabilir belki ama gerçek çözüm şu bir avuç şehirde araç kullanımını azaltmaktır. Toplu taşımacılığı kullanılabilir hale getirdiğinizde hiç kimse arabasına binmez. Çağdaş insan toplu taşımayı kullanır. Karbon salımını azaltacak eylemler içindedir her zaman.
Aslında son günlerde Adliye Kavşağı iyice sıkışmaya başladı. Oysa daha bu çevre yolu yapılırken bu alana bir köprülü kavşağın şart olduğunu bu köşede paylaşmıştık. Şimdi battı-çıktı bile zor kurtaracak hale geldi. Ancak ne hikmetse karar verenler, elbette iktidarın hatırlıları Sarıcaeli köyüne güzel bir kavşak yaptırdılar. Bu kavşak 24 saatte sadece 300 araca hizmet veriyor. Ancak Adliye Kavşağını on dakikada 300 araç kullanıyor. Memleketin önceliklerini düşünenlerin icraatları. Yapacak bir şey yok.