Bazı araştırmalar düşük düzeylerde alkol tüketiminin sağlık açısından yararlı olduğunu gösterse de son araştırmalarda fazla alkolün kalp sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkilerinin olduğunu gösteriyor.
Haftada sekiz ya da daha fazla alkollü içecek (günde ortalama birden fazla) içtiğini bildiren genç ve orta yaşlı kadınların, daha az içenlere kıyasla koroner kalp hastalığına yakalanma olasılıklarının önemli ölçüde daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Risk, aşırı içki içtiğini bildiren hem erkekler hem de kadınlar arasında en yüksek düzeyde görünüyor. Araştırma bulgularına göre, alkol ile kalp hastalığı arasındaki bağlantının özellikle kadınlar arasında güçlü olduğu dikkati çekiyor.
Çalışmada 18 ila 65 yaş arası yetişkinlere odaklanıldığını belirten araştırmacılar aşırı alkol tüketimi olan hem erkek hem de kadınlarda kalp hastalığı riskinin yüksek olduğunu belirtiyorlar. Aynı zamanda yaşlı kadınların alkol tüketimleri arttıkça kalp sorunlarının da arttığı görülüyor.
Araştırmacılar, yaklaşık 243.000 erkek ve 189.000 kadın dahil 430.000'den fazla kişiden elde edilen verileri kullanmışlar. Katılımcıların yaş ortalama 44 ve çalışmanın başlangıcında kalp rahatsızlığı görünmüyor.
Araştırmacılar, katılımcıların 2014-2015 yılları arasındaki rutin değerlendirmelerde rapor ettikleri alkol alım düzeyi ile takip eden dört yıllık dönemdeki koroner kalp hastalığı teşhisleri arasındaki ilişkiyi analiz etmişler. Koroner kalp hastalığı, kalbe kan sağlayan arterlerin daralması ve kan akışının sınırlanması durumunda ortaya çıkıyor. Bu durum göğüs ağrısına ve kalp krizi gibi akut olaylara neden olabiliyor.
Araştırmacılar, kişisel raporlama değerlendirmelerine dayanarak katılımcıların genel alkol alımlarını düşük (hem erkekler hem de kadınlar için haftada bir ila iki içki), orta (erkekler için haftada üç ila 14 içki ve kadınlar için haftada üç ila yedi içki) olarak sınıflandırmışlar. Aşırı içki içmek, son üç ay içinde tek bir günde erkekler için dörtten fazla, kadınlar için üçten fazla içki içmek olarak tanımlanmış.
Genel olarak, dört yıllık takip süresi boyunca 3.108 çalışma katılımcısına koroner kalp hastalığı tanısı konulmuş ve koroner kalp hastalığı görülme sıklığı, alkol tüketimi arttıkça artmış. Kadınlar arasında yüksek alkol alımı bildirenlerin kalp hastalığı riski düşük alkol aldığını bildirenlere göre %45, orta düzeyde alkol aldığını bildirenlere göre %29 daha yüksek görünüyor. Bu kategorideki kadınların kalp hastalığına yakalanma olasılığı, orta düzeyde alım bildiren kadınlara kıyasla %68 daha fazla çıkıyor. Genel olarak yüksek miktarda alım yapan erkeklerin, orta düzeyde alım yapan erkeklerle karşılaştırıldığında kalp hastalığına yakalanma olasılığı %33 daha fazla görünüyor.
Kadınlar yaşlanıncaya kadar kalp hastalıklarına karşı korunduklarını düşünüyorlar, ancak bu çalışma genç veya orta yaşlı olsalar bile, aşırı alkol kullanıyorsa koroner kalp hastalığı riski altında olduğu görülüyor.
Alkolün kan basıncını yükselttiği ve iltihaplanma ve obezite ile ilişkili metabolik değişikliklere yol açtığı biliniyor. Her ne kadar kalp sağlığı konuşulduğunda sigara akla gelse de, aşırı alkol alımının kalp sağlığını daha fazla etkilediği dikkati çekiyor.