31 Mart 2024 yerel seçiminde katılım oranındaki düşme dikkat çekti. Cumhurbaşkanı seçiminin 1. turunda yurt içi oylarda katılım oranı yüzde 88,92 iken bu seçimde yüzde 78'e düştü.
207 bin 848 sandıkta 61 milyon 441 bin 882 kayıtlı seçmen ile seçimlere gidildi. Seçimde 48 milyon 15 bin 788 kişi oy kullandı. Kullanılan oyların 45 milyon 961 bin 211 geçerli olurken 2 milyon 192 bin 577 oy geçersiz sayıldı. Seçime katılım oranı ise yüzde 78,11 oldu.
Geçen yıl cumhurbaşkanı seçiminde katılım oranında 1. turda yüzde 87, ikinci turda yüzde 84 düzeyindeydi. 2019'daki yerel seçimlerde ise katılım oranı yüzde 84'teydi.
Cumhurbaşkanı seçiminin 1. turunda kullanılan oy sayısı 53.993.683 (Katılım yüzde 88,92) olurken, 31 Mart 2024 seçimiyle aradaki fark 8 milyon 32 bin 472 oldu.
Yerel seçimler seçmenin istekleri doğrultusunda yürümeyince seçime katılım üç beş ay öncesine göre yerlerde süründü. Seçime katılma oranının düşmesi, üstelik geçersiz oyların aşırı bir şekilde artması heyecanın ne kadar düştüğünü ayan beyan gösteriyor.
Katılımın her iki tarafta da düştüğü söylenebilir. Milletvekilliği seçimlerinde heyecanın daha yüksek olması elbette normaldir. Ancak bu yerel seçimlerde de il genel ve belediye meclisi üyelikleri için heyecanın yükselmesi beklenirdi. Belli ki milletvekilleri çok fazla çalışmamışlar.
Acaba hangi partilerin seçmenleri sandığa gitmemiştir sorusunun cevabı sorgulanmalıdır. Bu meyanda İYİ Parti öne çıkabilir. Önceki seçimlerde Millet İttifakı içinde bu ucube sistemi devirmek için yoğun çaba sarf eden İYİ Parti, son yerel seçimlere bağımsız olarak girme kararı almıştı. Bu karar birçok bölgede ciddi sorunlar yaratmış istifalara neden olmuştu. Özellikle CHP ile birlikte belediyelerde iş yapan, görev alan İYİ Parti üye ve yöneticileri İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde seçime ittifakla gitmek için yoğun çaba göstermişler ve başaramayınca istifa etmişlerdi.
Son derece sancılı geçen bu dönemde çok sayıda belde ve ilçede aday çıkarmakta zorlanan İYİ Parti, ciddi oy kaybına uğradı. Seçmenini sandığa götürmekte de zorlandı. Önceki seçimlerde olduğu gibi iyi çalışılan illerde seçmeni sandığa gitti ve oy oranını korudu. Teşkilatı olduğu halde birçok beldede aday çıkaramadı ve adayın olmadığı beldelerde seçmeni sandığa gitmedi. Gidenler de kazanabilecek önceki ittifak adaylarına oy verdi.
MHP seçmeni de benzer bir davranış sergiledi. Siyaset sahnesindeki gelişmeler, partiyi gerçek çizgisinden uzaklaştıran genel merkez davranışları seçmenini sandığa gitmekten uzaklaştırdı. İttifakın partinin misyonuna ne kadar çok zarar verdiğini gören seçmen sandığa gitmedi.
Oy kaybeden partilerin, seçmenini sandığa neden götüremediğini sorgulaması, aday seçimlerinde yapılan hataları görmesi gerekiyor. Seçmenin sandığa gitmediği, gittiğinde geçersiz oy kullandığı yerde demokrasinin sağlıklı işlemediği bir gerçektir. Unutmamak gerekir.