Bu bahar mevsim normallerinin dışında bir hava durumuna şahit olduk. Kış iyi geçti. Baraj ve göletler doldu.
Ancak ilkbaharda neredeyse yağmur yok. Bugünlerde yağan yağmurun da çok fazla faydası olmayacak gibi görünüyor. Hem kuraklık hem de Mart ve Nisan aylarında rekor kıran sıcaklıklar her şeyi değiştirdi.
Mart ayı boyunca ve Nisan ortalarına kadar neredeyse tek bir damla yağmur düşmedi. Halen devam eden mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar, mera ve ormanlarda otsu bitki türlerinin erken çiçeklenmesine ve tohum tutmasına neden oluyor. Polen ve nektar verimi ciddi bir şekilde düşmeye başladı. Çiçeklere neredeyse hiç arı konmuyor. Mart ortalarında arı kovanlarında başlayan hızlı nüfus artışı, birçok arıcımıza kovanlarına kat koydururken, bugünlerde nüfus artışı neredeyse durmuş görünüyor. Özellikle polen gelişinin azalması arılarda nüfus artışını adeta durdurdu.
Bölgemizde bahar balı üretimi neredeyse çok düşük düzeylerde gerçekleşiyor. Kestane, karaçalı gibi bal bitkilerinin tam çiçeklendiği dönemlerde genellikle yağmur yağması ve balözü verimini düşürmesi bahar balı üretimini kısıtlıyor. Yıllardır kestane çiçek açtığında yağmur yağıyor ve arıcıların önemli bir kısmı kestaneden bal alamadan geri dönüyor.
Bu yılın ilkbaharı geçen yıllara göre özellikle kıyı şeridinde çok daha kurak geçiyor. Zeytin alanlarında otsu bitki örtüsü neredeyse kurumaya yüz tuttu. Bugünlerde meydana gelen yağışların mevcut otsu bitki türlerinin gelişimine çok fazla faydası olmayacak. Bununla birlikte yeni açmaya başlayan pamukçuk, kekik gibi türlerin polen ve balözü verimlerini artıracaktır.
Arıcıların önemli bir kısmı kovanlarda bal kalmadığına işaret etmektedir. Bazı yörelerde yeterli balözü akımı olsa da bölge genelinde kuraklığın sonuçları belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Geçen yıla göre oğul çıkışı çok daha düşük düzeylerdedir. Bu davranış polen azlığından ileri gelmektedir. Kovanlarda arı nüfusu yerinde sayıyor. Oysa iki buçuk ay sonra ayçiçeği başlayacaktır. Bu nedenle, kolonilerin ayçiçeği hasadına hazırlanması gerekmektedir. Yumurtadan itibaren arının tarlacı oluncaya kadar 42 gün geçirmesi gerektiği hesap edilince, bugünlerde kolonilerin hem aç kalmaması, hem de nüfusun artırılması, ayçiçeğinin çiçeklenme zamanında tarlacı arı sayısının en üst düzeye çıkarılması için şerbet desteğine ihtiyaç vardır. Bu mevsimde verilecek şerbete de dikkat etmekte yarar vardır. Arının şerbeti depolayıp depolamadığı kontrol ve takip edilmelidir. Bitki örtüsüne bakıldığında depolayacağı söylenemez. Ancak doğal bitki örtüsünden polen ve nektar gelişi artarsa depolayabilir. Bundan kaçınmakta yarar vardır.
Kuraklık aslında bütün ekosistemleri etkilemektedir. En son yağan yağmurlar bitki örtüsünü canlandırsa da, arıların desteğe ihtiyacı görünmektedir. Bu dönemde koloni kaybetmektense, bir miktar desteklemekte yarar vardır.