Mevsim bu sene 20 gün önden gidiyor. Mart ayı uzun yıllar en yüksek sıcaklık rekoru kırdı. Katır kuyrukları mayısın on beşinde açması gerekirken bugünlerde açmaya başladı.
Arpalar çiçeği bitirmek üzere. Buğday ve çavdar çiçeğe giriyor. Normalde mayıs ortalarında hasat edilen otlar biçilmeye başlandı bile. Yağmura denk gelmeden biçip kaldırmakta fayda var. Hatta kıraç alanlarda fiği bezelyeyi kaldırıp yerine ayçiçeği ekmek mümkün.
Doğa erken çiçeklenince arılar da hızlı yürümeye başladı. Mevsimin ılıman olması nedeniyle arılar çok az salkımda kaldı. Kıştan erken çıktılar. Erken yürüdüler. Nisan başlarında kata çıkmaya başlayan arılarda oğula yatkınlık belirtileri de görülüyor. Sıkışan kovanlar bir süredir oğul veriyor.
Arıların çoğalma şeklidir oğul. Kovan içerisinde sıkışmanın yanında çoğalma isteğini dürten en önemli unsurlardan biri de kovana gelen polendir.
Bu sene hardal başta olmak üzere otsu türlerin erken çiçeklenmesi, meyve ağaçlarının da yaklaşık on onbeş gün erken çiçek açması arıya çok fazla polen toplattı.
Polen her zaman için ana arıya daha fazla yumurta yaptırır. Polenin hakkını veremeyen ana arıyı arılar hemen değiştirir. Ana arının daha fazla yumurta bırakması üç dört arılı çıta olan kovanların bile bir ay gibi kısa sürede dolmasını sağlar.
Polenin fazla gelmesi, kovan dolmadan da arıyı oğula yönlendirir. Çünkü arılar oğulla çoğalır ve çoğalma her canlının var olma, neslini sürdürme yoludur.
Normal şartlarda yaşlanan ana arının değiştirilmesi, kolonilerde en fazla gözlenen durumdur. Yaşlanan ana arı ilkbaharda değiştirilir. Burada ana arı kovandan atıldıktan sonra bir veya iki ana gözü yapılır. Oğul eğilimi yoktur. Koloni nüfusu biraz düşer ve yeni anayla sezona daha güçlü girer. Ana değişimi ilkbaharda başlar ve sonbahara kadar devam eder. Yaşlı ana arıyı değiştiremeyen koloniler kışı çıkaramaz.
Bu sene hem bahar erken geldi hem de çok fazla polen var. Bu nedenle normal ana değişimi pek görünmüyor.
Çok polen geldiği halde yeterli yumurta yapmayan ana arı oğula zorlanıyor. Bu nedenle kovanların çok dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyor. Özellikle arılar yalancı ana gözü yapmışlarsa, oğul ihtimali artıyor demektir.
Arı yalancı ana gözünü ana arıyı tehdit etmek için yapıyor. Oğul işareti veriyor. Ya günlük yumurta sayısını beğenmiyor. Ya da kovan içinde sıkıştığını, dolayısıyla oğula gitmenin daha iyi olacağını işaret ediyor.
Her ne kadar Mart kurak geçmiş olsa da bu sene yağışların da bol olması nedeniyle oğul bol olacak gibi görünüyor. İki seneden beri yaşanan kuraklıkların, polen azlığının acısını çıkaracak gibi görünüyor arılar.