Dün İşçi Bayramı idi. Hemen bütün gündem işçi haklarının geliştirilmesi ve Taksim Meydanında gösteri yapılıp yapılmayacağına odaklanmıştı. Oysa hemen bütün dünyada olduğu gibi memlekette de İş Güvenliği konusunda ciddi sıkıntılar bulunuyor. İş kazaları bazı sektörlerde adeta iş cinayetlerine dönüşüyor. Eğitimdeki yetersizlikler, tedbirsizlikler ne yazık ki can kayıplarına neden oluyor.
Dünya Çalışma Örgütü ILO’nun tahminlerine göre dünya çapında yaklaşık 400 milyon çalışan, ölümcül olmayan iş yaralanmalarına maruz kalıyor.
Yine ILO’nun tahminlerine göre, her yıl yaklaşık üç milyon işçi iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu rakam, küresel olarak çalışanların sağlık ve güvenliğinin korunmasında ciddi sorunlar olduğunu gösteriyor.
Toplamda 2,6 milyonu bulan işle ilgili ölümlerin çoğu işle ilgili hastalıklardan kaynaklanıyor.
Yapılan analizlere göre, iş kazaları nedeniyle dünyada 330.000 çalışan hayatını kaybediyor. Dolaşım hastalıkları, kötü huylu kanser ve solunum yolu hastalıkları işle ilgili ölümlerin ilk üç nedeni arasında yer alıyor. Bu üç kategori birlikte, işle ilgili toplam ölümlerin dörtte üçünden fazlasına katkıda bulunuyor.
İşle bağlantılı ölümlerin eşit olmayan bir şekilde dağıldığı ve erkek ölüm oranının (işgücündeki her 100.000 kişide 108,3) kadın oranından (her 100.000 kişide 48,4) neredeyse iki kat daha yüksek olduğu dikkati çekiyor. Elbette çalışma ortamları da erkek ölüm oranını artırıyor. İş kazaları ve işle ilgili ölümlerin çoğunluğu Güney Asya ülkelerinde meydana geliyor.
Tarım, inşaat, ormancılık ve balıkçılık ile imalat sektörleri iş kazalarında ön sıralarda bulunuyor. Bu sektörlerde her yıl 200.000 ölümcül yaralanma meydana geliyor
ve iş kazalarında meydana gelen ölümlerin üçte ikisi bu sektörlerde ortaya çıkıyor.
Dünya genelinde her üç ölümcül iş kazasından biri tarım çalışanları arasında meydana geliyor. Aslında tarım sektörü ölümcül ve yaralanmalı kazalarda çok daha riskli bir sektör olarak görünüyor.
Güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamaya yönelik küresel çabaları artırmak amacıyla Dünya Çalışma Örgütü Yönetim Kurulu, 2024-2030 yılları için yeni Küresel İş Güvenliği ve Sağlığı Stratejisinin bütün dünyada uygulanmasını istiyor.
İlk olarak iş güvenliğini tesis etmek ve iş kazalarını azaltmak için eğitim programlarının geliştirilmesine ihtiyaç duyuluyor.
İkinci olarak, ulusal ve küresel düzeyde İşçi Sağlığı ve Güvenliği alanında yatırımların artırılması gerekiyor. Daha güvenli çalışma ortamlarının oluşturulmasında yarar bulunuyor.
Üçüncü olarak, işyerlerinde güvenlik sistemlerinin ve tedbirlerinin geliştirilmesi, belirli tehlikelere, risklere, sektörlere ve mesleklere göre uyarlanması ve çalışma koşullarının çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığını olumlu etkileyecek tedbirlerin alınmasında yarar bulunuyor. Yoksa ölümle ve yaralanmayla sonuçlanan iş kazalarının artması iş verimliliğini de önemli ölçüde düşürüyor.
Yorumlar (0)
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde yorum yapanlardan doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu yapan kişilere aittir.