Çok değil. Daha 14 sene önce bu sayfada paylaştığımız bir yazı vardı Bursa Çevre Yolu üzerine. Daha o zaman bugünleri tarif etmiştik.

Bursa Çevre Yolunun bir kısmı kapatılarak sıcak asfalt yapılıyor. Ömürlük diyebileceğimiz şeklinden. İnşallah bütün yollarımız sıcak asfalt yapılır ve yama yapmak için yoldan daha fazla masrafa girilmez. Çanakkale’ye yakışır uygulamalar insanı sevindiriyor. Bu yolun her ne kadar pek kullanılamayacağı ifade ediliyorsa da Üniversite kavşağına üst geçit yapılıyor hızlı bir şekilde.

Şehir imar gelişimi mutlaka bellidir. Şehrin ne tarafa doğru gelişeceği, imara hangi bölgelerinin daha iyi olduğu uzmanlar tarafından belirlenmiştir. Karacaören tarafı veya İzmir yolu üzeri. Denize doğru gelişme şansı bulunmadığından, Bursa çevre yolunun şehrin sınırı olacağını da kimse iddia edemez. Nitekim Beldemiz, İdealkent ve benzeri sitelerle birlikte şehir doğuya doğru da gelişmeye başladı. Akşamüzeri çok sayıda aracın Bursa çevreyolunda ters istikamette anılan sitelere ulaşmak için seyrettiğini görüyoruz. Duble çevre yolu olduğu için kavşak sadece İsmail Kaymak ilköğretim okulunun bulunduğu yerde var. Kaldı ki, bu kavşağa şehirden gelen yol havaalanı tarafından istimlâk edilmiş durumda. Diğer bir deyişle kapatılacak.

Bursa çevre yolu üzerinde trafiğin en yoğun yaşandığı alan üniversite kavşağı. Bu kavşağın bursa çevre yolundan ayrılması ve köprülü geçişin sağlanması gerekmektedir. ÖSYS ve Açık öğretim sınavlarında kavşak iki taraflı olarak tıkanmaktadır. Kaldı ki bu kavşakta, sıklıkla trafik kazası meydana gelmektedir. Transit yolun şehir içerisindeki riskleri oldukça yüksektir. Uzun yoldan gelen araçlar ister istemez ışıklı geçişin farkına varmayabilmektedirler.

Şehir içi ulaşımın rahatlatılması yanında kaza riskinin en aza indirilmesi önem taşımaktadır. Çanakkale hızla büyümektedir. Diğer şehirlerden önemli bir farkı da var Çanakkale’nin. Hızlı büyümesi yanında, merkezi dokusunu koruyabiliyor. Araç sayısı sürekli artıyor. Hayat standartlarının yüksek olduğu bir ilimiz. Nüfusa göre araç sayısı oldukça yüksek. Dolayısıyla ana ulaşım ağlarının yeniden yapılandırılırken şehir giriş ve çıkışlarının transit yollarla da şekillendirilmesi gerekiyor. Çevre yollarının şehri bölmesine izin verilmemesinde yarar var. Transit yolun, özellikle tır taşımacılığının Demircioğlu Caddesinden geçtiğini günümüzde kimse düşünmek istemezse, yakın gelecekte, çevre yolu da benzer bir şekilde trafiği tıkayacaktır. İki köye yapılan bağlantı köprüleri şehir yerleşim alanlarının ulaşımına hizmet etmemektedir.

Yol yakınken diye bir laf vardır. Transit yollar sıcak asfaltla güzelleşirken, şehrin ulaşım altyapısına uygun köprülü kavşaklarının da yapılmasında yarar vardır. Kazadan sonra burada geçit olsaydı bu kaza olmazdı demenin anlamı yok. Yayalar için üst geçit yapılıyor. Ancak yayadan çok daha fazla araç geçiyor aynı noktalardan.

Yol yakınken üniversite kavşağı köprülü hale getirildi. Buna rağmen sabah ve akşam saatlerinde trafik tıkanıyor. Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi yolu mesai saatlerine doğru Bursa Çevre Yoluna kadar taşıyor. Çünkü aynı bölgede 4 tane okul var. Alternatif yol yok.

Adliye kavşağı sabah ve akşam saatlerinde tıkanıyor. En az iki veya üç defa ışıklar yanıp söndükten sonra sıra geliyor. Ancak devletin yetkilileri günde yüz aracın kullandığı Sarıcaeli köyüne kavşak yaptı. Yazık…