İnsanoğlu doğaya en fazla zarar veren, doğal kaynakları adeta çıkarları için talan eden bir varlık olarak kabul ediliyor.

Özellikle sanayi devriminden sonra teknolojinin de gücüyle altıncı çöküşü adeta hızlandırıyor.

İnsanın yaban hayatı içerisinde korktuğu çok sayıda canlı bulunuyor. Yılandan tutun da aslan kaplan gibi canlılara kadar çok sayıda hayvanı vahşi veya yırtıcı olarak tanımlıyor. Nesilden nesle öğretiler de bu minvalde bulunuyor.

Avustralya'da aslanlar ve kurtlar gibi korkutucu büyük etoburlar bulunmuyor. Kanguru ve valabi kangurusu gibi keseli hayvanlar bulunuyor. Bu hayvanlar köpeklerden ve diğer etoburlardan korkmuyor.

Western Üniversitesi ve Tazmanya Üniversitesi'nden araştırıcıların yürüttüğü çalışma, kanguruların, valabilerin ve diğer Avustralya keseli hayvanlarının insanlardan diğer yırtıcılardan çok daha fazla korktuğunu gösteriyor.

Araştırma sonuçları, Kuzey Amerika, Avrupa, Afrika ve Asya'da yürütülen ve dünya çapında yaban hayatının aslanlardan, leoparlardan, pumalardan, kurtlardan, ayılardan insandan korktuğu kadar korkmadığını gösteriyor. Araştırıcılar bu nedenle insanı süper yırtıcı olarak tanımlıyor. Dünyanın farklı coğrafyalarında farklı araştırıcılar tarafından yapılan çalışmalarda da benzer sonuçlar bulunuyor.

Tazmanya'daki okaliptüs ormanında yürütülen son çalışmada da, deneylerde kangurulara köpek sesi, kurt sesi, Tazmanya canavarı sesi ve insan sesi dinletiliyor. Deney hayvanları insan sesini duyduklarında hemen kaçmaya çalışıyor. Diğer seslerde ise dikkat tepkisi veriyorlar. Defalarca tekrarlanan çalışmada kangurular insan sesini duyduklarında 2.4 kat daha fazla kaçma eylemi gerçekleştiriyorlar.

Bu sonuçlar, dünya çapında yaban hayatının insanları gezegenin en korkutucu yırtıcısı olarak algıladığına dair artan deneysel kanıtları büyük ölçüde destekliyor. Yeni araştırmalar korkunun kendisinin yaban hayatı sayısını azaltabildiğini ve insan korkusunun birden fazla tür üzerinde kademeli etkilere neden olabileceğini de ortaya koyuyor.

Ekip, deneylerinde, kısa bir mesafeden, yaklaşık 10 metreden tanımadıkları kurt uluması ve koyun sesi hoparlörden verilen seslere tepki vermeyen yerli hayvanlar, insan sesini duyduklarında tehdit edilmiş hissiyle davrandıklarını ifade ediyorlar.

Küresel araştırmalar, insanların avlarını diğer yırtıcı hayvanlardan çok daha yüksek oranlarda öldürdüğünü, bunun da insanları 'süper yırtıcı' haline getirdiğini gösteriyor ve insanların her yerde vahşi yaşamda ortaya çıkması konusundaki derin korku, insanlığın benzersiz ölümcüllüğüyle tamamen tutarlı olduğunu da gösteriyor. Bu meyanda doğa severler tarafından insanlar görünmez katil olarak nitelendiriliyor.

İnsanoğlu üstüne konduramıyor ama kangurular insandan daha çok korkuyor. Diğer yırtıcıların kendine insan kadar zarar vermeyeceğini hesap ediyor. Dünyanın diğer bölgelerinde de yaban hayvanlarının doğal düşmanlarından insana göre daha az korktuğunu gösteren çok sayıda araştırma bulunuyor.