Sokak hayvanlarıyla ilgili uyutma odaklı hazırlanan yasa tasarısı hayvanseverleri epey kızdırdı. Zaman zaman köpek saldırıları nedeniyle yaralanan, hayatını kaybeden vatandaşlarımız oluyor. Bu nedenle özellikle sokak köpeklerinin kontrol altına alınması gerekiyor. Ancak yerel yönetimlerin sokak hayvanlarını toplamaya güçleri yetmiyor.

Dünya Sağlık Örgütünün Sıfır Sokak Hayvanı Projesi ve Hayvan Evsizliği Endeksi raporuna göre dünyada tahminen 600 milyonu aşkın sokak hayvanı yaşıyor.

Hindistan tahminen 80 milyon sokak hayvanının yaşadığı bir ülke olarak ilk sırada yer alırken ülkede yaklaşık 10 milyon sahipsiz kedi, 62 milyon da sahipsiz köpek olduğu düşünülüyor. Sokak hayvanlarıyla ilgili en çok araştırma da bu ülkede bulunuyor.

Çin'de ise 52 milyon sokak kedisi ve 20 milyon sokak köpeği bulunduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 3 milyon sokak hayvanının da barınaklarda bulunduğu Çin'i toplamda 48 milyon sokak hayvanı olan ABD takip ediyor.

Yerel yönetimler çaba gösterse de sokak hayvanları bir türlü azalmıyor. Belirli aralıklarla toplansa da yerlerine yenileri geliyor. Özellikle yaz sonlarında sahil kentlerinde adım atacak yer kalmıyor. Hepsi de iyi cins köpekler. Neden terk edildikleri belli. Çocuklar istiyor. Anne babalar alıyor. Dönüş başlayınca terkediliyorlar.

İnsanoğlunun ilk evcilleştirdiği hayvanlardan biri olan köpek, 15.000 yıldır insanın olduğu her yerde vardır. Her yerde yoldaş olmuş ve insan duygularını en iyi tanıyan canlıdır.

Yapılan bir araştırmada başıboş gezen sokak köpeklerinin de insanı tanımada çok yetenekli oldukları ortaya konmuş. Bu çalışmada, insanın her duygusuna tepki verebilen sokak köpeklerinin oranı oldukça yüksek çıkıyor. Oysa sokak köpekleri insanlarla yaşamıyor.

Hindistan Bilim Eğitim ve Araştırma Enstitüsünde görevli hayvan davranışları uzmanı, sokak köpekleriyle yaptığı araştırmada ilginç sonuçlara ulaşıyor.

On yıl boyunca hayvanları inceleyen Bhadra, sokak köpekleri ve davranışları hakkında daha fazla bilgi edinmenin insanlarla ilgili sorunların çözümü için çok önemli olduğunu söylüyor.

Son deneyler, başıboş köpeklerin çoğunun, bir insanın bir nesneyi işaret ettiğinde nereye bakacağını bildiğini ve insanları okuma yeteneklerinin doğuştan olduğunu ortaya koyuyor.

Bir araştırmada köpeklerin yaklaşık yarısı insanlara yaklaşmamıştır. Bu köpeklerin insanlarla ilgili kötü hatıraları olduğu belirtiliyor. İnsanlarla karşılaşan köpekler endişeli bir davranış sergilemişlerdir.

Bhadra, sokak köpeklerinin ev hayvanlarından daha zorlu bir yaşam sürmelerine rağmen, değişen koşullara uyum sağladıklarını, kendilerini sürdürmede mahir olduklarını ifade etmektedir.

Tatil beldelerinde yoğunlaşan sokak köpekleri bazen insanları rahatsız edebiliyor. Bazen köpeklerin saldırısına uğrayan insanların şikâyeti gündeme gelebiliyor.

Hayvan davranışları uzmanlarına göre, sokak hayvanı da olsa, insanlarla kötü hatıra biriktirmemesi gerekiyor. Dövülmüş veya eziyet edilmiş sokak köpekleri, insana yaklaşmıyor veya kendini savunacak şekilde yaklaşıyor. Ters bir harekette saldırabiliyor.

İnsanın içindekini okuma yeteneği, sokak köpeklerinde de olduğu gibi duruyor. Dolayısıyla onları itip kakmak, hor görmek sokak köpeklerini saldırgan yapabiliyor.