Batı bölgelerinde ilkbahar kuraklığının ardından aylardır kırılan sıcaklık rekorları, yangın rekorlarını da beraberinde getirdi. Son bir ay içerisinde irili ufaklı yüzlerce yangın meydana geldi.
Orman yangını, doğal ya da insani sebeplerden ortaya çıkan yangınların ormanları kısmen veya tamamen yakması olarak tanımlanır. Yıldırım düşmesi, yanardağ patlaması ve yüksek sıcaklık gibi doğal sebeplerle çıkan yangınlar ile sigara, tarımsal ürünlerin hasadı esnasında çıkan insan kaynaklı yangınlardır. Ormanların yanması ekolojik olarak birçok zarara sebep olur.
Ormanları yangınlara karşı korumak için basit tedbirler bulunuyor. Bunları hatırlamakta yarar var.
Ormanlara cam ve cam kırıkları atılmamalıdır. Ancak son yıllarda köylerin mücavir alanları şişelerle dolmaya başladı. Gençler bu konuda çok dikkatsiz davranıyorlar.
Mangal külleri söndürülmeden dökülmemelidir. Bu yangın sebebi olmaktan çıkıyor artık. Yetkililer ormanda piknik yapmayı yasakladılar artık.
Aslında yerel halkın, orman içi köylülerin orman ve anız yangınlarıyla ilgili bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekiyor.
Orman yangınlarının öncelikli nedenleri bilinirse daha tedbirli olunabilir.
Yangınların çıkma sebeplerinin başında ateş yakmak geliyor. Yasaklanmasının yanında aykırı davrananların cezalandırılmasında da yarar var.
Yakılan ateşi söndürmeden bırakmak, orman yangınlarının ikinci önemli sebebini oluşturuyor. Sönmemiş sigara izmaritini atmak üçüncü önemli sebep. Karayollarında seyreden araçlardan atılan izmaritler büyük orman yangınlarına neden olabiliyor.
Orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen otları veya tarla anızını yakmak, geceleri aydınlatma için ormanda ateşle dolaşmak gibi sebeplerde orman yangınlarının sebeplerinden.
Tepelik yerlere servi benzeri uzun ağaçlar dikilmesi, bunun sonucunda ağacın yıldırımı çekerek yanması, yangın çıkarabiliyor.
Havaya atılan mermiler, aşırı sıcaklık ve kuraklık da büyük yangınlara sebep olabiliyor.
Orman yangını söndürme, orman yangınının meydana geldiği alanda mevcut olan teknolojilere bağlıdır. Az gelişmiş ülkelerde kullanılan teknikler, kum atmak veya ateşi sopalarla veya yeşil çalılarla dövmek kadar basit olabiliyor. Gelişmiş ülkelerde ise insansız hava araçları da kullanılarak yangın daha kısa sürede kontrol altına alınabiliyor.
Son on yılda memlekette yaklaşık 30 bin arman yangını çıkmış görünüyor. Bu sene çıkan yangınlar sayıyı daha da artıracak. Bu nedenle tedbirlerin daha da güçlendirilmesi gerekiyor.
Yangının en çok çıktığı alanlar insan hareketliliğinin yüksek olduğu kırsal yerleşim alanlarıdır. Bu nedenle kırsalda yangın önleme ve yangına müdahale konusunda çok sıkı eğitim çalışmalarına ihtiyaç bulunuyor. Yapılan çalışmalara göre yangına ne kadar erken müdahale edilirse, kontrol etmek o kadar kolay ve güçlü oluyor. Müdahalede geç kalınması yangın alanını genişlettiği gibi mücadelesi de güçleşiyor. Bu nedenle, köylerde acil müdahale ekiplerinin oluşturulması gerekiyor. Aynı zamanda bu ekiplerinin araç gerek yönünden de güçlendirilmesinde yarar bulunuyor.