Son yıllarda çiftçimizin patlatma adını verdiği aletler toprak işlemede daha fazla kullanılmaya başladı. İş genişliğinin pulluğa göre daha fazla olması nedeniyle tercih ediliyor.

Toprak işleme genellikle havalandırma ve üzerindeki hasat harman artıklarının toprağa karıştırılması amacıyla yapılmaktadır. Temelde, ekilecek tohumluk için de uygun bir tohum yatağı hazırlığında toprak işlemenin fonksiyonu büyüktür.

Azaltılmış toprak işleme yöntemleri son zamanlarda gerek tasarruf gerekse ekim kolaylığı yönünden hem yazlık hem de kışlık ekimlerde kullanılmaktadır. Bu yöntemde de çizel, dipkazan veya patlatma adı verilen aletler kullanılmaktadır. Genel olarak 35 cm aralıklarla traktörün gücüne göre 50-60 cm derinliğe kadar toprağı devirmeden işleyebilen bu aletler tarlada bir düz bir ters çekildiği zaman neredeyse toprağı ekime hazır hale getirmektedir. Tohumun fırfırla serpilip tırmık çekilmesiyle ekim işlemi tamamlanmaktadır. Dolayısıyla ekim basit olduğu gibi mazot giderlerini de azaltmaktadır. Yapılan çalışmalarda toprak işlemenin azaltılması yoluyla mazot giderleri % 20 oranında düşürülebilmektedir.

Her ne kadar toprağı işlemeden de ekmek mümkün ise de, yağış rejimine bağlı olarak çıkan yabancı otlarla mücadele önemli bir problemdir. Dolayısıyla hem toprak işlemesiz tarımda hem de azaltılmış toprak işleme yöntemlerinde, yabancı otlarla mücadele etmek en önemli masraf kalemini oluşturmaktadır. Her iki yöntemde de yabancı otlanma artmakta ve ot ilacı uygulaması zorunlu hale gelmektedir. Bu nedenle organik tarımda önerilen bu azaltılmış toprak işleme yöntemleri olumlu sonuç vermemektedir. Çünkü kimyasal kullanımının yasak olduğu bu üretim şeklinde çapalama ve yabancı otlarla elle mücadele daha büyük masraflar oluşturmaktadır.

Azaltılmış toprak işleme yöntemlerinde hasat harman artıkları toprak yüzeyinde kaldığından, çözünmeleri uzun zaman almakta, dolayısıyla kışlık ekimlerde yüzey erozyonunu önemli ölçüde azaltmaktadır. Özellikle eğimli arazilerde ve yabancı ot sorunu olmayan tarlalarda azaltılmış toprak işleme yöntemlerini kullanmak önemli tasarruf sağlamaktadır. Eğime dik veya paralel sürüm erozyonu önlemede azaltılmış toprak işleme kadar etkili olmamaktadır. Eğime dik sürümlerde dahi çizide toplanan su, çizinin açtığı seddeyi yarmakta, dolayısıyla daha büyük derecikler oluşmaktadır. Derecikler ise daha fazla toprak taşımakta ve erozyonun boyutunu artırmaktadır.

Yazlık ekimlerde anıza ekim yöntemleri modern tarım sistemlerinde yaygın olarak uygulanmaktadır. Özellikle ikinci ürün ekilişlerinde kışlık tahılların ardına, ekici ayakların önünden toprağı yırtma aparatı bulunan mibzerlerle, tohum doğrudan toprağa bırakılmaktadır. Anız hem malç oluşturmakta hem de yabancı otlanmanın önlenmesinde etkili olmaktadır. Mısır ve fasulye ekilişlerinde kullanılan bu yöntemde, bitkiler diz boyu olduğunda, ara çapası ve boğaz doldurma yapılarak, karık usulü sulama için karıklar açılmaktadır. Bu ekim yöntemi, enerji giderlerini azalttığı gibi, ekimi öne almak suretiyle verimi artırmaktadır.

Toprak kök gelişimine izin verdiği sürece devrilmeden ekilmesinde bir sakınca yoktur. Önemli olan organik madde içeriğini %2’den aşağıya düşürmemektir. Düştüğü yerlerde iki kere sürmek bile yetmemektedir. Çiftlik gübresinin çekildiği tarlaların ne kadar kolay sürüldüğünü hemen bütün çiftçilerimiz bilir. Yoksa ne suyunu bırakır toprak, ne de kuruyunca birbirini. Sürmek bile zordur.