Geçen sene bu haberlerden yüzlercesini okuduk. Televizyonlarda üzerindeki meyveleriyle birlikte limon ağaçlarının sökülüşünü izledik. Bakalım bir:

Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden Adana'da 150 bin dönüm alanda üretimi yapılan mayer cinsi limonun hasadı eylül ayında başladı. 600 bin tona yakın rekolte beklenen limonun ilk hasatta kilosu 4-5 liraya satılırken, talep olmaması nedeniyle bahçede kilogramı 50 kuruşa kadar geriledi. Mayer cinsi limona talep gelmeyince ürünlerini satamayan çiftçiler bir bir limon ağaçlarını sökmeye başladı. Kimi üretici motorlu testere ile ağaçlarını keserken, kimi üretici de kepçeyle söktü.

Market raflarında 15-20 TL olan limon, dalında 50 kuruşa alıcı bulamıyor. Plansız üretim artışı ve ihracat yasağı narenciye sektörünü zora soktu. Para kazanamayan üretici bahçesindeki ağaçları sökmeye başladı

Bereketli topraklarıyla birçok meyve ve sebze yetişen Hatay’da narenciye hasadı başladı. Dörtyol ilçesi Yeniyurt Mahallesi’nde çiftçiler aylardır verdikleri emeğin karşılığında hasada başladı. Bölgede çiftçilik yapan Doğan Atılgan, tüccarın 3 TL’lik teklifi karşısında neye uğradığını şaşırdı. Atılgan, 4 yıldır emek verdiği ağaçlarını tüccara ‘size yar etmem’ diyerek söktü ve bu anları sosyal medyada paylaştı.

Doğan Atılgan, limonunu 3 TL’lik teklife satacağına odun yapacağını ifade ederek “Ben bu limonları 4 senedir yetiştiriyorum. Tüccar getirdim, dalında 3 liraya verirsen alırım. Utanmaz herif hiç yüzü kızarmadan 3 lira teklif ediyor. Ona vereceğime 3 liraya odun yapar kullanırım. Limonun güzelliğine bak yıllardır emek veriyorum, 3 Lira para biçiyor ona vereceğime söker odun yaparım daha iyi. Ona da yar etmem” dedi.

Yıllar önce Tarsuslu bir üretici zamanın başbakanına fiyatlardan yakınmıştı. Sayın başbakan da ananı da al git demişti. Bu çiftçimiz de neyi var neyi yok satmak zorunda kaldı.

Yıllardır çiftçinin anası ağlıyor. Ne yazık ki çiftçiler hala daha seslerini duyuramıyorlar. Temsilcileri koltuğuna Japon yapıştırıcısı ile yapışmış olmalı ki, korkudan çiftçinin sorunlarını dile getiremiyor. Tersine marketlerde oluşan fiyatlarla tarladaki fiyatları karşılaştırarak iktidarı masum göstermeye çalışıyor. Bütün Avrupalı çiftçiler gelirlerini artırmak, kamu desteklerinden daha fazla yararlanmak için Avrupa’yı kilitlediler. Memlekette tık yok.

Limon ağaçları sökülürken lime ithalatından köşe dönenler oldu. Sanki memlekette limon yokmuş gibi lime’ı her yere soktular. Üstüne üstlük limonun fiyatı artmasın diye ihracat yasağı getirdiler. Alenen çiftçinin anasını ağlatacaklarını beyan ettiler ama yeni yeni anlaşılıyor.

Limon 85 lira.