Ayçiçekleri çiçeklendi arılara hareket geldi. Ayçiçeği tarlalarının etrafı kovanlarla doldu. Arılarını kamyona bindiren arıcılar başta Trakya olmak üzere çiçeğin olduğu yerleri dolduruverdi. Yer değişikliği arılara zaten iyi geliyor. Bal olmasa da kışlakların olduğu yerlerde çiçek kalmadı.

Gezginci arıcılıkta genel olarak yapılan hataların başında arı yoğunlunu dikkate almamak yer alıyor. Hemen bütün arıcılarımız arılarını bölmeden aynı park alanına yerleştiriyor. Oysa bitki örtüsü ne kadar zengin olursa olsun kovan sayısını aynı yerde 50-60 adedin üzerine çıkarmamak gerekiyor. Belli bir bölgede arı yoğunluğu arttıkça verimlilik ciddi bir şekilde azalıyor. Bunun hesabı son derece basit aslında.

En bol çiçeğin bulunduğunu alanlar ayçiçeği tarlaları. Bunu herkes bilir. Bakımlı bir tarlada bir dekar alanda yaklaşık 5000 bitki bulunur. Her bir tablada ise ortalama 1500 çiçek vardır. Diğer bir deyişle bir dönüm tarlada 7.5 milyon çiçek bulunur.

Katı dolu olan bir kovanda 80.000 arı vardır. Bunun yarıya yakını tarlacıdır. Bir tarlacı arı dakikada 14 adet çiçek ziyaret eder. Saatte beş yüze yakın çiçek ziyareti gerçekleştirir ve ortalama 1-3 saatte bir kovana dönerek tekrar uçuşa çıkar. Polen ve nektar kaynağına bağlı olarak günde 14-15 defa uçuş yapar. Bu demektir ki bir arı, günde 7.000-8.000 adet, bir kovan arı ise 280 milyon çiçeği ziyaret eder. Bu uçuşların içinde su taşımayı düşersek, bir kovan arının günde ziyaret ettiği çiçek sayısı 200 milyon civarındadır.

Arıların bir ilginç özelliği de ortalama 600-700 metrelik alanda yoğun uçuş yapmalarıdır. Yakın mesafede çiçek varsa kesinlikle uzağa gitmez. Her ne kadar 5 kilometre uçtukları bilinse de balözü ve çiçek tozu toplamada ortalama uçuş sahaları 800 metreyi pek geçmez.

Yukarıdaki bilgilerin ışığında bir park yerinde bulunması gereken kovan sayısını hesaplayacak olursak, arazi miktarı, kovanların gücü ve ortalama uçuş mesafesini bir araya getirmemiz gerekir.

Arıların ortalama uçuş mesafesinin 700 metre olduğu dikkate alınırsa, 700 metre yarıçapında bir sahanın yaklaşık 1500 dönüm olduğu ortaya çıkar.

Katlı bir kovanda yaklaşık 40.000 tarlacı arı vardır. Yaz döneminde ortalama 14 uçuş hesap edilirse, bir kovan arı günde yaklaşık 500.000 uçuş gerçekleştirir. Çiçeklenme mevsimi boyunca, 10 günlük devrede bir kovan arı, ortalama 250 milyar civarında çiçek ziyareti gerçekleştirir.

Ortalama uçuş mesafesi içerisinde, diğer bir deyişle 1500 dekarlık bir alanda yaklaşık 7.5 milyon tabla bulunuyor. Her tablada 1500 çiçek ve bu çiçeklerin 3-4 gün nektar salgıladığı dikkate alınırsa, yaklaşık olarak 45 trilyon ziyarette verimli olabilir. Büyük rakam gibi görünse de bir arılıkta bulunması gerekli kovan sayısı 60’ı geçemez. Fazlası boşa çalışır. Arılar nektarı çekilmiş çiçekleri boşu boşuna ziyaret eder durur.

Bir kamyon arının aynı yere indirilmesi yanlıştır. Keyifli bir sağım yapmak gerekiyorsa, 2-3 defa hatta daha fazla çadır kurmak her zaman daha iyidir.