Kırkpınar bu sene farklı bir programla güreşlere sahne oldu. Pehlivanlar ligde topladıkları puanlara göre guruplara ayrıldı ve kura çekimleri guruplar arasında yapıldı. Şimdilik daha adilane gibi görünüyor. Federasyon başkanı da daha düzenli ve disiplinli hale getireceklerini, gençlere daha fazla fırsat tanıyacaklarını dile getirdi.

Her ne kadar kıran kırana güreşler yapıldıysa da bazı güreşler milleti uyuttu. Hatta protestolar bile oldu. Bilinçli bir şekilde uzatmaya götürülen güreşler vardı.

Edirne’de bu yıl 663’üncüsü düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başpehlivanlık güreşleri yine de çekişmeli müsabakalara sahne oldu sayılır. İkinci tur müsabakalarında, 648 ve 649'uncu Kırkpınar Yağlı Güreşleri şampiyonu Mehmet Yeşil Yeşil, 4 kez şampiyonluğu bulunan Recep Kara ve 645'inci Kırkpınar Yağlı Güreşleri şampiyonu Osman Aynur rakiplerine yenilerek elendi. Erken turlarda eski başpehlivanların elenmesi, artık yaşlandıklarının da bir göstergesi olarak sayılabilir. Gerçi eski başpehlivanlar ellili yaşlara kadar güzel güreşler çıkartmışlardı geçmişte. Hatta Çardak Güreşlerinde Kel Aliço Adalı Halil’i yendiğinde 72 yaşındadır.

İki tur müsabakaları sonucunda rakiplerini yenen 16 başpehlivan tur atladı. Çeyrek finalde Ali Gürbüz ile Hüseyin Gümüşalan güreştiler mi güreşmediler mi anlayamadık. Yaklaşık elli dakika boyunca ayakta eğlendiler. Hatta bir ara spiker bile uzun süredir birbirlerine bakıyorlar şeklinde yorumda bulundu. Oysa sahaların en iri iki başpehlivanı unutulmayacak bir gösteri güreşi yapabilirlerdi. Erken final diye yorumlayanlar bile oldu. Sürekli rakibin hatasını beklemenin bir anlamı yoktu. Karşılıklı ihtarlar aldılar ama nafile. Neticede güreşmediler ve Hüseyin Gümüşalan puanla müsabakayı kazandı.

Yarıfinalde Yusuf Can Zeybek ile Hüseyin Gümüşalan, Serhat Gökmen ile Mustafa Taş eşleşti. Her iki müsabakada da sonuna kadar Yusuf Can Zeybek ile Serhat Gökmen çalıştılar ve rakiplerine ihtar verdirdiler. Hüseyin ile Mustafa neredeyse tek bir hamle dahi yapmadılar. Açık seçik maçı uzatmaya götürüp, rakiplerinin hata yapmasını avladılar. Güreş alanında binlerce, televizyonları başında milyonlarca seyirci güreş izleyemediler. Neticede Mustafa, Serhat’ın hamlesine karşılık verdi ve puan alarak galip geldi. Diğer müsabakaları da benzerdi.

Yusuf Can Zeybek müsabakanın sonuna kadar sürekli atak yaptı, sürekli çalıştı. Ancak iki metrelik rakibini bir türlü bastıramadı. Son yaptığı hamlede Hüseyin’i açık düşürerek yendi ve bileğinin hakkıyla finale çıktı.

Finalde değişen bir şey yoktu. Önceki turlarda olduğu gibi Yusuf Can sürekli çalışıyordu ve Mustafa savuşturmaya çalışıyordu. Neticede çok çalışmanın semeresini Yusuf Can aldı ve Şampiyon oldu.

Sporun özünde yarış olsa da gösteri boyutu da önemlidir. Efsane güreşlerin hepsinde seyirciyi coşturan oyunlar vardır. Şimdi çeyrek finalde Ali Gürbüz ile Hüseyin Gümüşalan nasıl güreşti diye sorsanız kimse anlatacak bir oyun bulamaz.