İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 11-18 Temmuz'da (son 1 haftada) yapılan trafik denetimi verilerini açıkladı.

Yerlikaya, emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 11-18 Temmuz'da 2 milyon 406 bin 651 aracın denetlendiğini, 400 bin 980 sürücüye işlem yapıldığını bildirdi.

Hız ihlalinde bulunan 115 bin 866, periyodik muayenesi yaptırılmamış 23 bin 954, emniyet kemeri kullanmayan 16 bin 343, sürücü belgesiz araç kullanan 14 bin 60 ve zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 9 bin 178 olmak üzere diğer işlemlerle birlikte, toplam 400 bin 980 araca/sürücüye işlem yapılmış. 100 sürücüden 17’sine ceza kesilmiş.

Malum yaz gelince sahil uzantılı olarak nitelediğimiz yollarda araç yoğunluğu artıyor. Tatil beldeleri dolup taşıyor.

Arabalar hızlandıkça kuralları daha fazla çiğniyor artık insanımız. Elbette sosyal hayatın diğer alanlarında da kuralları takmadığımız oluyor ama en fazla tekrarladığımız ihlaller trafik kuralları gibi görünüyor.

Şehir içinde dahi ışık ihlallerinden başlayan, bir an önce geçmeye çalışma, park yasağını delme, sollama, hatta sağlama ve benzeri ihlallerin hemen herkes farkına varmaktadır veya kendisi de bizzat bu ihlallerin içinde yer almaktadır. Esas farkına varılmayan veya umursanmayan ihlaller daha önemli trafikte.

Şehirlerarası yollarda en fazla dikkati çeken geceleri sis lambalarını yakan araçlar. Özellikle karşıdan gelen sis lambası yanan araçlar, yolun takibini kısa süre de olsa engellemektedir. Bu ihlal henüz cezalara girmemektedir. Eskiden çoğu araçlarda sis lambası bulunmazdı ve aksesuar olarak ilave ettirilirdi. Şimdi hemen bütün araçlarda var ve uzun farlardan daha güçlü yolu aydınlatıyor. Normal olarak sis lambalarıyla yolda seyretmek trafik kurallarına aykırı. Sadece yoğun sisli havlarda bu lambaların yakılmasında herhangi bir sakınca yok. Ancak hızlı giden araçların yolu daha iyi görme düşüncesi içinde bu lambaları birçok sürücü kullanıyor. Karşı şeritten gelenlerin ve önünden gidenlerin gözlerini yormak suretiyle haksızlık yaptığı gibi, onları tehlikeye de düşürebiliyor.

Uzun farlar genellikle karşıdan araç gelmiyorsa kullanılıyor. Belki dalgınlık, belki de karşıdan gelen aracın uyarmasıyla kısa farlara dönülüyor. Oysa önde araç varsa da kısa huzmeli farlar kullanılmalıdır. Aynalar ne kadar maharetli olursa olsun, arkadan gelen aracın farları uzun huzmeli ise sürücüyü rahatsız ettiği gibi, önünü görme yeteneğini düşürüyor.

Önce ben gitmeliyim duygusu birçoğumuzda var. Bunu da daha çok araç sollamalarında görüyoruz. Öndeki araçların sollama önceliği olmasına rağmen arkadan gelen araçlar selektör yaparak tüm araçları sollamaya kalkıyor. Konvoy bile olsa sanki hasta taşıyormuş gibi önündeki araca sürekli selektör yapan araç az değil.

Yollardaki reklam ve uyarı yazılarının azaltılması gerekiyor. Araç arkalarına yazı yazılması epey azaldı. Yasaklanmasının nedeni dikkatin dağılması ve kazalara sebebiyet vermesi idi. Reklam tabelaları da dikkati dağıtıyor. İnsan ister istemez ne yazıyor diye bakıyor. Hele gece ışıklandırmalı olanları daha çok dikkat dağıtıyor. Benzin istasyonlarının ışıkları da aynı şekilde insanı şaşırtabiliyor. Yasak mı? Elbette hayır.