Motosiklet sayısı her geçen gün hızla artıyor. Rus Fenomenin geçirdiği kaza bütün kanallarda geniş bir şekilde verildi. Geçen yılın istatistikleri bu konuda kesin tedbirlere ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

İçişleri Bakanının belirttiği istatistikler durumun son derece vahim olduğunu gösteriyor. Son 10 yılda motosiklet sayısı ülkemizde %78, 2020'den 2023 yılı sonuna kadar %49 artmış. Bunlar plakalı olan istatistikler. Köylerde plakasız dünya kadar motosiklet var.

Kayıtlara göre 2023 yılında 89 binin üzerinde motosikletli kazaya karışmış. Bu kazalarda maalesef 107 bin 725 vatandaşımız yaralanmış, 1301 vatandaşımız hayatını kaybetmiş. Can kayıplarının çoğunu gençlerimiz oluşturuyor. 2022'ye göre can kayıplarında %30 artış görünüyor. Diğer yandan 2023 yılında ölümlü veya yaralamalı trafik kazalarının %38'in motosikletliler oluşturuyor.

Türkiye geneli ölümlü kazaların yüzde 20'si motosiklet sebebiyle olan kazalar. Kazaların %93'ü ile can kayıplarının %76'sı yerleşim yerleri içinde cadde ve sokaklarda meydana geliyor. Antalya, İstanbul, İzmir, Hatay, Muğla maalesef en fazla ölümlü kazanın olduğu şehirlerimiz.

Motosiklet kazalarının çoğunluğunu %44 ile yandan çarpma oluşturuyor ve bunu %20 ile devrilme, %9'la da savrulma, takla atma ve arkadan çarpma takip ediyor.

Ölümlü kazaların %78'inde motosiklet sürücüleri kusurlu görünüyor. Kusurların dağılımında ise %48,5 ile aracın hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak kuralını ihlal oluşturuyor.

Durum vahim. Caydırıcı tedbirlerin bir an önce uygulanması gerekiyor. Geçtiğimiz Salı günü Çanakkale merkez ve Bayramiç Türkmenli’de meydana gelen motosiklet kazalarında üç gencimiz yaşamını yitirdi. Üç gencimizin de maalesef kaskları yoktu.

Köylerimizde ve beldelerimizde gençlerimiz motosiklet olmadan hiçbir yere gitmiyor. Neredeyse baston gibi kullanıyorlar. Elbette tarlaya, bahçeye, ahıra, ağıla gidip gelmek için büyük kolaylık. Bu kolaylığı kuralına uygun değerlendirmek gerekiyor.

50 cc’nin üzerinde olan motosikletleri kullanacakların ehliyet alması gerektiğini herkes biliyor. Gençlerin ağırlıklı olarak kullandıkları motosikletler 100 cc’nin üzerinde. Büyük motosikletler pek yok ama kuralına uymayınca kazalar ve can kayıpları hızla artıyor.

Motosiklete, bisiklete binmenin temel kuralı kask takmaktır. Ancak cadde, sokak ve karayollarında gördüğümüz motosikletlerin yarısında kullananlarda veya arkalarına bindirdiklerinde kask bulunmuyor. Güney Asya ülkelerinden birinde kask takmadan motosiklet kullanmanın cezası ömür boyu hapis. Adamlar ömür boyu vicdan azabı çektirmiyorlar.

250 cc ve üzerinde motor hacmine sahip motosikletleri kullanırken daha detaylı biniş ve giyim kuralları var. Uymak can kurtarıyor.