Artık erkekler tıraş olmuyor. Kirli sakal geziyorlar. Malum kadınlar da kirli sakallı erkekleri daha çok beğeniyorlarmış. Günümüzde yasal olarak bir sıkıntı olmamakla birlikte, kamu ve özel işyerlerinde günlük tıraş aslında gerekiyor. Özellikle kamuda ve eğitim kurumlarında personeli tıraş yapmasında yarar var.

İnsan vücudundaki hiçbir kılın uzama hızı veya gürlük miktarı, tıraşla ilgili görünmemektedir. Çok kesince daha gür çıkmamaktadır. Bu durum, hem erkekler hem de bayanlar için geçerlidir. Özellikle saç dökülmelerinde kafayı jiletle kazıtan erkeklerde, saçların daha gür çıkmadığına dair çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Benzer denemelerde, hem sakalların, hem saçların birlikte kazıtılmasıyla daha gür çıktığına dair bir sonuç bulunmamaktadır.

Sıklıkla kesilen saç ve sakallar daha gür çıkmadığı gibi rengi de koyulaşmamaktadır. Bir süre koyu çıkıyor gibi görünmektedir. Daha gür görünüşü de, saç ve sakalların diplerinin uçlarına göre daha kalın olmasıyla ilgili bulunmaktadır. Daha koyu görünmesi ise kesildikten sonra çıkan sakalın veya saçın daha az güneş görmesinden kaynaklanmaktadır.

Saçın büyüme hızı, saçların dibinde bulunan ve saçı besleyen hücreleri besleyip koruyan foliküller tarafından etkilenmektedir. Foliküller ise genetik yapı tarafından kontrol edilmektedir. Dolayısıyla saç veya sakalları kesmek, sıklıkla kesmek büyüme hızını etkilemektedir. Nadir olarak hormonal değişimler saç veya sakal uzamasını etkileyebilmektedir.

Saç ve sakalların dipleri uçlarına göre daha kalındır. Jiletle kesildiklerinde, dip kısmına yakın bir yerden kesilmekte veya kopmaktadır. Jiletin buradaki etkisi, yatay kesiş olduğundan, daha zararsız saçın veya sakalın alınması şeklinde olmaktadır. Meyve budarken de, makas dalın dikine değil de hafif çaprazına kullanılırsa, daha kolay bir kesim olmaktadır. Bir sopayı sivriltirken de çakının dikine daha zor kestiğini herkes bilmektedir. Makine ile tıraşta ise saç ve sakallar, dalın dikine kesimine benzer bir şekilde koparılmaktadır. İki tıraş arasındaki en önemli fark, tıraştan bir süre sonra jiletle tıraşın ardından büyüyen saç ve sakalın daha sivri olması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Jiletle veya makine ile tıraş arasında çok önemli bir fark bulunmamaktadır. Körelen jilet veya bıçakları körelen makine saç veya sakalları asılarak koparmaktadır. Kıl diplerinin tahriş olması, mikrobik bulaşmadan kaynağını almaktadır.

Sıklıkla tıraş olmanın kılları daha gür çıktığına dair yanılgılar, daha çok tıraş olmaya başlama yaşının, kıllanmanın hızlandığı ergenlik döneminde başlamasından kaynağını almaktadır. Ne jilet, ne de makine saç-sakal gürlüğünü veya uzamasını etkilememektedir.