Küresel ısınma ve kuraklık dünyanın birçok bölgesini tehdit ediyor. Özellikle içme ve kullanma suyu sıkıntısı olan bölgelerde kuraklık, büyük insan göçlerine neden olacak gibi görünüyor.

Bilim insanları havanın nemini toplayabilen enerji harcamayan bir kondansatör geliştirdiler. Bu cihaz, 24 saatlik gün içerisinde sıfır enerjiyle havadan su toplayabiliyor.

Tatlı su kaynakları dünyanın birçok bölgesinde sınırlı düzeylerde bulunuyor. Denizlere yakın bölgelerde yaşayanlar, tuzlu sudan tatlı su elde edebiliyorlar. Kıyıdan daha uzakta olan bölgelerde derin kuyulardan yüksek enerji kullanarak az da olsa tatlı su tedarik edebiliyorlar. Çiğ toplayan folyolarla enerji kullanmadan gece gündüz sıcaklık farkından yararlanarak da su toplamak mümkün olabiliyor. Ancak bu yöntemde sadece geceleri su toplanabiliyor.

Zürih Üniversitesinde yapılan çalışmalarla elde edilen kondansatör 24 saat boyunca hiç enerji harcamadan su toplayabiliyor. Bu cihaz, esas olarak, hem güneş ışınlarını yansıtıyor hem de kendi ısısını atmosfere verebiliyor. Bu şekilde kendi sıcaklığını atmosfer sıcaklığının 15 derece altında tutabiliyor.

Cihazın çalışma prensibi kışın camların buğulaşması ve nem toplaması olayına dayanıyor.

Bilim adamları, camı özel olarak tasarlanmış polimer ve gümüş tabakalarla kaplayarak elde ettikleri kondansatör, atmosferden gelen radyasyonu, özellikle kızılötesi ışınları geri yansıtıyor. Bu şekilde atmosfer sıcaklığından 15 derece daha soğuk kalan yüzeylerde atmosfer nemi temas ettikçe yoğunlaşıyor ve altına yerleştirilen kaba doluyor.

Büyük su kütlelerine yakın bölgelerde çarşaf şeklinde gerilen folyolara rüzgârın etkisiyle çarpan yüksek nemli hava yoğunlaşıyor ve bu şekilde hasat ediliyor. Ancak bu sistemde sadece geceleri su hasadı yapılabiliyor.

Bilim insanları tarafından geliştirilen kondansatör, 10 santimetre çapında bir yüzeyi ile 24 saatte 4,6 mililitre su hasadı yapmakta ve büyük umutlar vermektedir. Cihazı geliştiren uzmanlar daha geniş yüzeylerle 1 metrekarelik alanda 0,53 desilitre su hasadı yapılabileceğini belirtiyorlar.

Geliştirilen cihaz gerçekten havadan çok iyi su hasadı gerçekleştiriyor. Ancak havada nem olması gerekiyor elbette. Yoksa olmayan suyun hasadı olmaz. Havada oransal nem arttıkça hasat edilen su miktarı da artıyor. Bununla birlikte yağış yetersizliği olan bölgelerde hava oransal nemi genellikle düşük düzeylerde %20-30 civarında bulunuyor.

Konya gibi Şanlıurfa gibi kurak bölgelerde su kaynaklarına uzak yerlerde bu kondansatör bir ailenin veya çiftliğin ihtiyacı olan suyu hasat etme yeteneğinde görünüyor.

Diğer yandan bilim insanları akıllı toprak üzerinde çalışıyor. Toprağa karıştırılan jeller gece düşen sıcaklığa bağlı olarak havanın nemini toplayabiliyor. Metrekareye 1 kilogram kadar karıştırılan jel, yıllık bitkilerin su ihtiyacını karşılayabiliyor. Ekonomik olduğu durumlarda yazlık bitkilerin su ihtiyacını karşılayacak gibi görünüyor.