Malum bugünlerde sokak hayvanlarıyla ilgili tartışmalar alabildiğine devam ediyor. Bir şekilde normale dönecek ve hayvanlar daha güvenli ortamlarda yaşamlarına devam edecekler.

Hemen herkesin dikkatini çekmiştir. Küçük çocuklar kedi ve köpekleri pek severler. Bodoslama üzerlerine giderler. Kedi de olsa, köpek de olsa pek ses çıkarmaz. Canı yansa bile hayvanın küçük çocuklara pek dokunmaz. Onunla oynamaya çalışır.

Yeni bir araştırma, köpeklerin insan stresinin kokusundan duygusal bulaşma yaşadıklarını ve bunun da onları daha 'karamsar' seçimler yapmaya yönelttiğini buldu. Araştırmacılar, insan stresi kokularının köpeklerin öğrenme ve duygusal durumlarını nasıl etkilediğini test etti.

İnsanlarda elde edilen kanıtlar, stresli bir kişinin kokusunun bilinçaltında etrafındaki diğer kişilerin duygularını ve seçimlerini etkilediğini gösteriyor. Bristol Veterinerlik Okulu araştırmacıları, köpeklerin de insan stresine veya rahatlatıcı kokulara yanıt olarak öğrenme ve duygusal durumlarında değişiklikler yaşayıp yaşamadıklarını bulmak istediler.

Ekip, insanların 'iyimser' veya 'kötümser' seçimlerinin sırasıyla olumlu veya olumsuz duygular gösteren bulgulara dayanan, hayvanlar üzerinde 'iyimserlik' veya 'karamsarlık' testini kullanarak önemli sonuçlara ulaştı.

Araştırmacılar, farklı insan kokularının mevcut olduğu bir dizi deneye katılmak üzere 18 köpek sahibi ile çalışmaya başlamışlar. Deneyler sırasında, köpeklere bir mama kabı bir yere konulduğunda içinde bir ödül olduğu, ancak başka bir yere konduğunda boş olduğu konusunda eğitim verilmiş. Bir köpek bu kap konumları arasındaki farkı öğrendikten sonra, boş konuma göre ödül bulunan konuma daha hızlı yaklaşmış. Araştırmacılar daha sonra köpeğin orijinal ikisi arasında konumlandırılan yeni, belirsiz kap konumlarına ne kadar hızlı yaklaşacağını test etmişler.

Hızlı bir yaklaşım, bu belirsiz yerlerde yiyecek bulunmasına ilişkin 'iyimserliği' yansıtırken yavaş bir yaklaşım 'karamsarlığı' ve negatif duyguyu göstermiş. Bu denemeler, her bir köpeğe ya hiç koku verilmemesi ya da stresli (aritmetik test) ya da rahat (ses dinleme) durumdaki insanlardan alınan ter ve nefes örneklerinin kokularına maruz bırakılarak tekrarlanmış.

Araştırmacılar, stres kokusunun köpeklerin boş kasenin eğitilmiş konumuna en yakın belirsiz kase konumuna yaklaşmasını yavaşlattığını keşfetmişler. Köpekler stresli insan kokusunun bulunduğu kaplara yaklaşmakta çekinceli hareket etmişler. Rahatlatıcı koku bulunan kaselere ise çok daha rahat ve hızlı bir şekilde yaklaşmışlar. Bu bulgular, stres kokusunun köpeklerin bu yeni konumda yiyecek bulunmadığına dair beklentilerini, yakındaki boş kase konumuna benzer şekilde artırmış olabileceğini düşündürmektedir.

Araştırmacılar, bu 'karamsar' tepkinin olumsuz bir duygusal durumu yansıttığını ve köpeğin enerjisini koruması ve hayal kırıklığından kaçınması için bir yol olabileceğini öne sürüyorlar.

Ekip ayrıca köpeklerin, eğitilen iki kapta yiyecek olup olmadığı konusunda öğrenmelerinin gelişmeye devam ettiğini ve stres kokusu mevcut olduğunda daha hızlı ilerleme kaydettiklerini ortaya koyuyorlar.

Sokak köpeğinin en fazla olduğu Hindistan’da da insanlardan zarar görmüş köpeklerin, insanlara temkinli yaklaştığına dair çok sayıda çalışma bulunuyor. Hangi hayvan olursa olsun sakin yaklaşmak, ona zarar vermeyeceğini hissettirmek gerekiyor.