Yoğurt ve bal Akdeniz diyetleri içerisinde yer alıyor. Hatta beslenme uzmanları şeker sorunu olanlar için de tatlının yanında yoğurt ve kaymak gibi ürünler öneriyorlar ki şekerin kana salınımı yavaşlasın. Özellikle sabahları bir kâse yoğurdun içine bir çorba kaşığı bal koyup yeme geleneği var birçok Akdeniz ülkesinde. Son derece de sağlıklı.
Illinois Üniversitesi'nde yapılan iki araştırmaya göre yoğurdun içine bal konularak yendiğinde yoğurdun probiyotik özellikleri daha da güçleniyor.
Yoğurtlar, özellikle ev yapımı yoğurtlar geleneksel yoğurt maya kültürlerine ek olarak Bifidobacterium animalis gibi probiyotik ırklarını içeriyor. Belirli probiyotiklerin tüketimi sindirim sağlığını ve düzenli bağırsak hareketlerini destekliyor ve ruh hali ile biliş üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabiliyor.
Ağzımızdaki, midemizdeki ve bağırsaklarımızdaki enzimler sindirime yardımcı oluyor ve besin emilimini kolaylaştırıyor. Aynı zamanda sağlığa zararlı mikropların yaşayabilirliğini de azaltıyor. Patojen mikropların yoğun olduğu durumlarda probiyotikler vücudu korumada önemli rol oynuyor.
Araştırıcılar balın bağırsakta probiyotik bakterilerin hayatta kalmasına yardımcı olup olamayacağını görmek için yürüttükleri denemede bal çeşitlerini de test etmişler.
İlk çalışmada araştırmacılar, simüle edilmiş sindirim süreçleri aracılığıyla yoğurttaki B. animalis'in canlılığı üzerinde dört farklı bal çeşidinin (yonca, karabuğday, üçgül ve portakal çiçeği) etkisini test ettikleri bir laboratuvar deneyi gerçekleştirmişler. Tükürük, mide asidi, bağırsak safrası ve enzimlerin bileşimini taklit eden çözeltilerle petri kaplarında mikrop yetiştirerek yürüttükleri çalışmada, tükürük ve mide sıvıları için, B. animalis'in hayatta kalmasında, bal çeşitleri ile şeker veya suyla karıştırılmış yoğurdun kontrol uygulamaları arasında hiçbir fark bulamamışlar. Ancak ballı yoğurt, özellikle yonca balıyla karıştırılarak verilen yoğurt sindirimin bağırsak evresinde probiyotiklerin hayatta kalmasını desteklediğini tespit etmişler.
İkinci deneyi yetişkin bireyler üzerinde gerçekleştiren araştırıcılar, yonca ballı yoğurt ve pastörize, ısıyla işlenmiş yoğurdu karşılaştırdıklarında daha iyi sonuç aldıklarını bildiriyorlar.
Yoğurdun balla birlikte tüketilmesi bağırsaktaki probiyotik bakterilerinin hayatta kalmasını açık bir şekilde destekliyor.
Bir porsiyon yoğurtta bir yemek kaşığı balın probiyotik sağ kalımını desteklemeye yardımcı olması önemli bir sonuç olarak görünüyor. Ancak diyet yapan, kilo vermeye çalışan bireylerde şeker alımına dikkat edilmesi gerekiyor.
Yoğurdun içinde bulunan probiyotikler, şeker veya bal eklendiğinde daha uzun süre hayatta kalabiliyorlar ve bağırsak florasını daha uzun süre sağlıklı tutabiliyorlar. Ballı yoğurt tüketen bireyle yapılan ankette, bireyler bağırsak şikayetlerinin azaldığını, kendilerini daha pozitif hissettiklerini belirtiyorlar. Bir çok bilim insanının ikinci beyin olarak tanımladığı bağırsakların ballı yoğurtla desteklenmesi insanların pozitif düşünmesini de sağlıyor.