Malum mevsim yaz tatilinin ortalarında seyrediyor. Millet lokanta ve kafelerdeki fiyatlardan şikayet ederken, yollara dökülüp tatil beldelerine akın ediyor. Aslında otobüslere ek sefer gerekiyor ama m
Geçen hafta sona İstanbul’dan program dönüşü, akşama da kalmadığımız halde Osmangazi Köprüsünden itibaren yoğun trafiğe yakalandık. İstanbul-İzmir otobanı pahalı olmasına rağmen aşırı bir yoğunluk vardı. Yollarda arabalar yuları kopmuş dana gibi gidiyordu. Hele bazıları makas ata ata bir kalıyordu. Boş mezar bulsalar dalacaklar.
Hemen bütün tatil sezonlarında yollar araçları taşımakta zorlanıyor. Ortak kullanımı öteden beri öğrenmek istemeyen insanımız, kalabalık araç konvoylarıyla tatil yörelerine akın ediyor.
İstanbul-Bursa-İzmir güzergahı birkaç yıldır sıkışmaya başlayınca Çanakkale üzerinden ulaşım da geçmiş yıllara göre daha yoğun hale geldi. Ayvacık Tünelleri İstanbul-Çanakkale-İzmir güzergahını da yoğunlaştırdı.
Hafta sonu yol üzerine durup da araba saymaya kalksa insan, araba başına ortalama iki kişinin seyahat ettiğini rahatlıkla görebilir. Şehirlerarası seyahatlerde otobüs kullanımı çok düşük düzeylerde. Efendim yazlıkta araba lazım olur. Sağa sola gitmek gerekir. Denize giderken lazım olur. Bakkala, markete gidip gelmek gerekir. Daha bir çok sebeple özel araçların yola çıkması gerekir. Sanki gidilen yerlerde yerel ulaşım araçları yokmuş gibi. Sonuçta evim önünde bir eşek olmalı felsefesiyle özel araçlar yola dökülüyor. Hem büyük rahatlık. İstediğin yerde durup kalkıyorsun.
Toplu taşıma araçları aslında özel araçlardan çok daha konforlu. Koltukları rahat. İster yat uyu, ister televizyon, ister film seyret. Bununla birlikte, mecbur kalınmadıkça otobüslerden yararlanmayı neden düşünmez insan anlaşılır gibi değil. Bunun sebebi araştırılmalı ve müşteri memnuniyeti tabanında çözüm üretilmelidir. Aksi takdirde bu yolların yoğunluğunun önüne geçilmesi imkansızdır. Duble yollara paralel otobanlar bile trafik yoğunluğunu çözemiyor. Çünkü özel araç sayısı katlanarak artıyor. Beş sene sonra yenilenen yolların da yetersiz kalacağını bugünden kestirmek zor değildir. İnsanımız toplu taşıma hizmetlerinden yararlanmaya bir şekilde yönlendirilmelidir.
İnsanımızın şehirlerarası seyahatlerde otobüsü kullanımının özendirilmesi için otobüs firmalarına önemli görevler düşmektedir. Bunun için öncelikle ciddi bir araştırma yapılması gerekmektedir. Hemen her yaştaki yolculardan istekleriyle ilgili anket çalışması yapmakta yarar vardır. Bu anketi özel araçla seyahat edenler üzerinde de yapmak, neden tercih etmediklerinin sadece seyahatle olan kısmını bilmek ve göre eylem planları hazırlamak, müşteri memnuniyeti açısından da önem taşımaktadır.
Reklamlar da işe yarayabilir. Hiç otobüse binmeyen insanımız da toplu taşımacılık hizmetlerinden yararlanmaya özendirilebilir. Reklamlarda güzel hizmetler sunulurken müşteriler de aynısını yaşamalı otobüslerde. Evi gibi rahat edebileceği hizmetlerin sunulduğu toplu taşımacılığı elbette herkes tercih edecektir. Yoksa bu yoğun trafikte kim araçla yola çıkmak ister ki?