Bugünlerde bazı belgesel kanallarında korku film ve belgeselleri yayınlanmaya başladı. İzlenme oranları da az değil.

Eskiden Agatha Kristi’nin romanlarından hazırlanmış korku filmleri oynatılırdı televizyon kanallarında. Her gün oynayan bu filmlerin müptelaları vardı. Cinayetler ve umulmadık kişiler, tüyleri ürperten sahneler uzayıp giderdi. İnsan korkacağı filmleri neden izler acaba? Tanım olarak korku, bir insanın yaşamını tehdit altında hissettiği durumlarda ortaya çıkan tepkidir.

Korku ve korku anında ortaya çıkan insan psikolojisi sürekli araştırma konusu olmuştur. Eskiden büyükler, küçüklere yaramazlık yapmasınlar diye içinde şeytan olan, koca arap olan hikayeler anlatırlardı. Çoğu çocuk geceleri sokağa çıkamazdı bu hikayeler yüzünden. Sonrasında ise insanı korkutmak para ediyor, filmler, diziler çekilirken romanlar da yazılmaya başlandı.

Korku filmleri, cinsiyet temelinde irdelendiğinde, genellikle erkeklere hitap etmektedir. Erkek çocuklar odalarında kendi başlarına korku filmleri izler ve arkadaşlarıyla paylaşır. Kendi içinde büyüdüğünü ispatlamaya çalışmaktadır. Nitekim bu durumu bilen bilişim uzmanları, bilgisayarda ve cep telefonlarında oynanabilen, garip yaratıklardan oluşan çok sayıda oyun geliştirmişlerdir.

ABD’de yapılan bir araştırmada, bir grup ergen kız ve bir grup ergen erkeğe tamamen onların seçtikleri korku filmleri izletilmiştir. Bu gençlerin patlayan cesetlere, diri diri kesilen organlara karşı ne derecede korku hissedecekleri incelenmiştir. Her iki grup da bu kanlı aşırılıkları izlemeyi zor bulsa dahi grupların bu görüntülere farklı şekillerde tepki verdikleri dikkati çekmiştir. Filmde aşırılık içeren sahnelere geçildiğinde kızların ekrana biraz daha uzaktan bakıp kendi aralarında alakasız konular hakkında konuşmaya başladıkları, dikkatlerini dağıtmaya çalıştıkları, erkeklerin ise dikkatli bir şekilde ekrana baktıkları gözlemlenmiştir. Yine film izlerken kızlar oralarını buralarını sıkarken, erkekler erkekliğe çamur attırmamak için pür dikkat kesilmişlerdir.

İnsanın uygarlaşma süreci içinde tekdüze, rutin, monoton bir yaşam ortamına doğru hızla ilerlemesi, insanlarda heyecan ve korku duygularını yaşama isteği uyandırmaktadır. Eskiden basit gibi görünen bazı olaylar büyütülebilmektedir. Yüksek heyecan arayan insanlar, genellikle korku filmlerini daha çekici bulmaktadırlar. Şiddet içeren filmlerin en bilinen özellikleri korkutucu ve heyecan verici olmalarıdır. İşin ilginci korku filmi izleyen bireylerde, sempatik sinir sistemi uyarılmakta ve böbrek üstü bezlerinden salgılanan adrenalin hormonu kan basıncını yükseltmekte ve kalp atış hızını arttırmaktadır. Filmin sonunda da bir rahatlama ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla insanlarda korku filmi izleme oranı oldukça yüksektir.