Sokak ağzında sıklıkla dillendirilir. Boş mezar olsa girer diye. Öyle bir insan karakteri var ki hızla çoğalıyor.

Menfaatinin esiri olan bu şahıslar ne yazık ki, kanun, kural dinlemediği gibi, nezaketten de son derece yoksunlar. Hemen her şeyi menfaatlerine çevirmeyi ve menfaatleri doğrultusunda değerlendirmeyi şiar edinmiş yaratıklar nezaketten de son derece yoksunlar. Aslında bu karakterleri törpülemek, düzlemek ve sıklıkla ayar vermek gerekiyor ama onda da kavgaya pozisyon alıveriyorlar.

Trafik kuralları ve uyum konusunda sorun yaşayan, yollarda gezen trafik canavarlarının ne haltlar yediğini defalarca bu köşede paylaşmıştık. Hepsini bir tekrar değerlendirmekte yarar var.

Geçtiğimiz Salı günü Bayramiç ilçesi yakınlarında hareket halinde olan mısır sapı yüklü bir uzun araçta yangın çıktı. Tır şoförü aracı kenara çekerek çekiciyi hemen ayırdı. Hemen itfaiyeye haber verildi ve yol iki taraflı olarak kapatıldı. Ezine istikametine gidenler tek şeridi boş bırakarak emniyet şeridiyle birlikte sağ şeride tek sıra halinde dizildiler. Ezine istikametinden gelenler de aynı şekilde. Buraya kadar her şey normal. İtfaiyenin gelişi biraz gecikti. Bayramiç tarafından gelen bazı araçlar ikinci şeritten gelmeye ve yangın mahalline birikmeye başladılar. Sollayıp geldikleri, stop etmiş sırada bekleyen araç sürücüleri keriz, bu sonradan görmeler uyanıktı. Yolda buldukları boşluğu kısa sürede dolduruverdiler. Rüzgâr zayıf olduğu için yangının kaçma şansı yoktu belki de ama küçük bir yanan parçanın uçmasıyla yol kenarındaki otların yanma ve büyüme olasılığı her zaman vardı. On beş yirmi dakika içinde itfaiye geldi ve emniyet şeridini kullanarak yanan dorseye yaklaşabildi. Kendini uyanık zanneden bu görgüsüzler yoldaki hareketi kısıtlamıştı. Neticede yangın hafifledikten sonra Ezine istikametinden gelenlere yol verilerek tek şeritli olarak güç de olsa açıldı. Yol açılıncaya kadar belki 20 tane görgüsüz ikinci şeridi kilitlemiş oldu. Tek şeritte bekleyenler sesini çıkarmadı ama içlerinden küfrettikleri araçların arkasından yaptıkları el kol hareketlerinden belliydi.

Bu yaratıklara otobanlarda ve duble yollarda da sıklıkla rastlamak mümkün. Bazı hayvanlar için burnunun girdiği delikten geçebileceği söylenir. Bunlar da öyle. Arabalarının burunlarının girdiği her boşluğa dalarak yollarda trafiğin içine ediyorlar. Sağdan geçmeler, makas atmalar başta olmak üzere trafik kurallarını hiçe sayan bu yaratıklar sıklıkla kazalara da sebebiyet veriyorlar. Hatta bazen haberlerde ambulansa da yol vermediklerini görebiliyoruz.

Hız sınırı 110 olan yolda ilerliyorsunuz. Sağ şeritte ve önünüzde araç var. Seyir halinde önünüzdeki aracın sağdaki aracı geçtikten sonra sağ şeride geçmesini bekliyorsunuz. Ardınızdan gelen araç uzun hüzmeli farlarını test ediyor. Sağ şeride geçme şansınız yok. Tekrar test ediyor. Sonra sağa geçmeye çalışıyor araç var. Yeniden sizi uyarıyor. Belli ki tabakhanede işi var. Bu selektör yapma salaklığının artık sona erdirilmesi veya ceza kapsamına alınması gerekiyor. Boş mezar bulsa girmeye çalışan bu yaratıkların bir şekilde cezalandırılması, trafik kazalarının azaltılması açısından da önem arz ediyor.