Türkiye Cumhuriyeti’nin fiilen bağımsızlığını kazandığı gün 30 Ağustos’tur.
Çünkü işgalci ülkelerin artık savaşacak gücü kalmamış, bütün cephelerde bozguna uğramışlardır. 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar’da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruzu anmak için hem Türkiye hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kutlanan resmi ve milli bir bayramdır.
Her ne kadar Türk toprakları düşman işgalinden 30 Ağustostan sonra kurtarılmış olsa da 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.
30 Ağustos günü, ilk kez 1924'te Dumlupınar'da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in katıldığı bir törenle Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştır. Zaferi kutlamak için iki yıl beklemenin en önemli nedeni 1923 yılının yeni Türkiye açısından hem ulusal hem de uluslararası alanda yoğunluğunun had safhada olmasıdır.
Çal köyünde gerçekleşen ilk törende Mustafa Kemal, millî ruhun canlı tutulmasının önemini vurgulamıştır.
Başkumandan Zaferi 1926 yılından itibaren tam 98 senedir Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır. 1 Nisan 1926'da kabul edilen Zafer Bayramı Kanunu'nda 30 Ağustos Başkumandan Muharebesi gününün Cumhuriyet ordu ve donanmasının Zafer Bayramı olduğu, her yıl dönümünde bu bayram gününün kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından kutlanacağı belirtilmektedir. İlk yıllarda çok görkemli kutlamalar olmasa da, farklı şekillerde kutlanmış olsa da, 1960'lardan itibaren daha kapsamlı ve katılımlı bir şekilde kutlamalar yapılmaya başlanmıştır.
30 Ağustos aynı zamanda, Türkiye'de askeri okulların mezuniyet törenlerinin yapıldığı gündür. Ayrıca tüm subay ve astsubay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olmaktadır. Zafer Bayramı uzun yıllar Genelkurmay Başkanı'nın tebrikleri kabul ettiği bir bayram olarak kutlanmış; bu durum Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Başkomutan sıfatıyla kutlamalara ev sahipliği yaptığı 2011 yılından itibaren değişmiştir.
30 Ağustos günü, Türkiye'de resmî tatildir. Zafer Bayramı'nda gerçekleştirilen kutlama ve törenler, "Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği" ile düzenlenmiştir.
Törenler 30 Ağustos günü saat 07.00’de başlar ve saat 24.00'te son bulur. Saat 12.00'de başkentte yirmi bir pare top atışı yapılır.
Milli bayramlar ne hikmetse giderek daha zayıf heyecanla kutlanıyor. Sosyal medya ortamlarında milletimiz çok özlü ve süslü cümlelerle Zafer Bayramı’nı tebrik ediyorlar. Vatanımızı kurtaran aziz şehitlerimizi son derece duygusal sözlerle anıyorlar. Ancak meydanlar nüfus artmasına rağmen yeterince dolmuyor. Anma törenleri resmi kurum amir ve çalışanları tarafından gerçekleştiriliyor. Oysa bayramlar milletimizin ortak paydası, birlik ve beraberliğin mayasıdır.
Bugün Zafer Bayramı. Kutlu olsan…