.
Kırsal kesimde gençlerin becerilerinin geliştirilmesi ve yeni istihdam imkânlarının yaratılması konulu ‘AgriSkills-Avrupa Birliği’ projesi çerçevesinde ikinci toplantı için Prof.Dr. Kemal Çelik ile birlikte Polonya’nın Krakow kentine geldik. Projede Münih Teknik Üniversitesi ile Romanya, Polonya, İspanya ve Slovakya’dan üniversite ve araştırma enstitüleri ortaklık yapıyor.
Krakow Polonya’nın en eski ve ikinci en büyük şehridir. Şehir geçmişi 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Krakow, 1596 yılına kadar Polonya'nın resmi başkenti olarak kalmıştır.
Geleneksel olarak Polonya'nın akademik, ekonomik, kültürel ve sanatsal yaşamının önde gelen merkezlerinden biridir. Aynı zamanda UNESCO’nun Dünya Mirası Şehirleri atasında bulunmaktadır.
Şehrin yerleşimi Taş Devrine kadar gitmektedir. Avrupa’nın en eski şehirlerinden biri olan Krakow, yakın zamanda kadar en önemli ticaret merkezlerinden de biri olmuştur. Kültürel, sanatsal ve eğitim etkinliklerinde önemini korumaktadır.
Şehir yaklaşık 770.000 nüfusa sahiptir ve 100 kilometrelik çevresinde 8 milyon insan yaşamaktadır.
Polonya’nın İkinci Dünya Savaşında Naziler tarafından işgal edilmesinden sonra Krakow Genel Almanya hükümetinin yeni başkenti olarak ilan edilmiştir. Şehirde yaşayan Yahudi nüfusu Alman imha kamplarına gönderilmiştir.
1978 yılında, Krakowlu olan Papa II. John Paul, İtalyan olmayan ilk Papa olmuştur.
Krakow, Polonya'nın en önemli ekonomik merkezlerinden biridir. Krakow’da komünizmin çöküşünden bu yana, özel sektör istikrarlı bir şekilde büyümektedir. Google, IBM, Shell, Hitachi, General Electric, Motorola, HSBC, Philip Morris başta olmak üzere, dünya devi 50 büyük firma Krakow merkezli yatırım yapmışlar ve yatırım tutarı 2005 yılında 3.5 milyar doların üzerine çıkmıştır.
Yapılan yatırımlarla Krakow’da işsizlik azalmış, ülke ortalamasının altına düşmüştür.
Krakow, Polonya'da Varşova’dan sonra en çok ziyaret edilen ikinci şehirdir. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı tarafından hazırlanan 2011 Dünya Yatırım Raporuna göre, Krakow aynı zamanda dünyadaki küresel Dış Kaynak Kullanım verilerine göre yatırım yapmak için en uygun şehir konumuna yükselmiştir. Yatırım önceliklerinde, eğitim seviyesi, coğrafi konumu ve yetişmiş insan gücü etkili olmuştur.
Krakow büyük bir eğitim merkezidir. Yirmi dört yükseköğretim kurumu bulunan şehirde 200.000'den fazla üniversite öğrencisi öğrenim görmektedir. Dünya çapında derecesi bulunan milyonlarca kitabı bulunan kütüphaneleriyle Krakow, tam bir eğitim şehridir.
Bundan iki yıl önce Krakow’a geldiğimizde Polonya’nı para birimi zloti ile TL aynı idi. 1 lira 1 zloti alıyordu. Bugün 100 TL 55 zloti alıyor. Üstelik alış ve satış arasında epey fark var. TL’nin avro ve dolar karşısındaki hızlı değer kaybı, diğer ülkelerin paraları karşısında da önemli negatif farklılık yaratıyor.
Tarımsal üretimde, gençlerin istihdamına yönelik çalışmalar, bütün ülkelerde yapılıyor. Ancak istihdamı artırmanın temelinde tarımsal becerilerin artırılması, üretimden işlemeye yeni istihdam alanlarının geliştirilmesi gerekiyor.
AB ülkelerinde genç çiftçi neredeyse yok gibi. Genç çiftçi oranı % 10’un çok altında görünüyor. Bu durum gıda güvenliğini riske sokuyor.