.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ‘Mezuniyet Töreni’ geçtiğimiz Perşembe günü, 18 Mart Stadyumunda gerçekleştirildi. Çok sıcak bir havada gerçekleştirilen mezuniyet töreninde protokol zayıf kalırken, öğrenci yakınları stadyumu doldurdu. Biraz organizasyon zayıflığı hissedilse de, geçiş töreni alkış aldı. Üniversite birincisi kızımızın duygulu konuşması bütün stadı duygulandırdı.
Ülkemizde en uzun süre Rektörlük yapan Çukurova Üniversitesi eski Rektörü, Prof.Dr. Mithat ÖZHAN, mezuniyet törenlerinde konuşmasını ‘Bilim Bacası Tütüyor’ diyerek bitirirdi. Bacasız sanayi olarak da adlandırılır eğitim yatırımları.
Üniversiteler bölgelerinin bilim bacaları, aslında bacasız sanayileridir. Hayata hazırladığı gençler kadar araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla da bölge kaynaklarının değerlendirilmesine önemli katkılar sağlamaktadır.
İl merkezleri kadar ilçe merkezleri de yüksekokul açılması için önemli uğraş vermektedirler. Ülkemizde, hemen bütün ilçe merkezlerinde en az iki yıllık bir yüksekokul bulunmaktadır. Yüksekokul açılması taleplerinin temelinde genellikle ekonomik beklentiler yatmakta ise de, sosyal ve kültürel alanlardaki gelişmelere sağladığı katkıları geri planda tutmamak gerekmektedir.
Üniversitemiz 55.000 öğrenci ve personeliyle bazı şehirlerimizden daha fazla nüfusa sahiptir. Çanakkale il merkezi ve ilçelerimizde aylara göre değişmekle birlikte, çoğunluğu gıda, giyim, barınma ve hizmet alımları olmak üzere ayda yaklaşık 15 milyon dolar-75 milyon TL ekonomik katkı sağlamaktadır. Bu katkının boyutları sanayi ve ticaret sektörlerinden oldukça farklıdır. Bu değer, ilin hemen bütün küçük ve orta ölçekli sektörlerine dağılmaktadır. Eskiden, vatandaşlarımız siyasi mitinglerde fabrika istiyoruz pankartları açarken, son yıllarda bu değer fark edilmiş olacak ki artık ilçelerimize üniversite veya yüksekokul açılması için gayret edilmektedir.
Üniversitelerin, gençleri hayata hazırlaması ve yaptığı araştırmalarla yöre dinamiklerini daha fonksiyonel hale getirmesi, istihdam ve ekonomik getirilerinden çok daha yüksek değer oluşturmaktadır. Bölge sorunlarının çözümüne yönelik olarak yürütülen bilimsel araştırmalar, elde edilen sonuçlar, üretilen bilgiler ve bu bilgilerin ürüne dönüştürülerek mevcut kaynakların doğru, verimli kullanımı ve yeni kaynakların oluşturulmasıyla daha yüksek ekonomik katkılar sağlamaktadır. Aynı zamanda, gelişime hız kazandırırken, yaşam seviyelerinin yükseltilmesinde de önemli rol oynamaktadır.
Sahip olunan değerlerin daha etkin kullanılabilmesi için bilgi merkezi üniversite ile toplum arasındaki ilişkinin geliştirilmesi gerekmektedir. Üniversitenin bilgi aktarımlı sosyal etkinliklerine toplumun daha fazla katılımının sağlanmasında, bilginin daha geniş kitlelere ulaştırılmasında yarar vardır. Bu anlamdaki buluşmalarda, bireyin ve toplumun tüm kesimlerinin bilgiye dayalı gelişimi kadar, üretilmesi gereken bilgiler, diğer bir deyişle bilim adamları için araştırma konuları da ortaya çıkmaktadır.
Her ne kadar üniversitelerin öncelikli görevi eğitim-öğretim olsa da, araştırma olanaklarının geliştirilmesi ve araştırmaya dayalı bilgi üretimi, üretilen bilgilerin eğitim-öğretim etkinliklerinde kullanımı gençlerin hayata hazırlanmasında daha büyük önem taşımaktadır. Bu şekilde, bilim bacası toplumun değerlerine özgün bilgi ile donatılmış gençlerle daha anlamlı tütmektedir.