22 Haziran ilk kez Dünya Yenilenebilir Enerji Günü (World Renewable Energy Day) olarak kutlandı.
22 Haziran ilk kez Dünya Yenilenebilir Enerji Günü (World Renewable Energy Day) olarak kutlandı. Yenilenebilir enerji, güneş ışığı, yağmur, gelgit olayları, dalga hareketleri jeotermal kaynaklar, bitkisel ve hayvansal atıkların çevrimi olarak tanımlanmaktadır. Yenilenebilir enerji genellikle dört önemli alanda enerji sağlamaktadır. Bunlar elektrik üretimi, hava ve su ısıtma/soğutma, ulaşım ve kırsal alanlardaki enerji hizmetleridir.
Yenilenebilir enerji kaynakları insanların küresel enerji tüketimine 2015 ve 2016 yıllarında % 20 ve üzerinde katkıda bulunmuştur. Bu oranın daha da arttırılması beklenmektedir.
Bu enerji tüketiminin % 9’u geleneksel biyokütleden, % 4’ü ısı enerjisinden % 4’ü hidroelektrik enerjisinden, % 2.2’si ise rüzgar, güneş ve jeotermal kaynaklardan sağlanmaktadır.
Dünyada yenilenebilir teknolojilere yapılan yatırımlar 2015 yılında 286 milyar ABD dolarını aşmıştır. Küresel olarak, yenilenebilir enerji endüstrileriyle ilişkili tahmini 7.7 milyon üreteç bulunmaktadır ve bunun çoğunluğunu güneş panelleri oluşturmaktadır.
Yenilenebilir enerji sistemleri hızla daha verimli ve daha ucuz hale gelmektedir. Toplam enerji tüketimindeki payları hızla artmaktadır.
Dünya genelinde 2019 yılı itibariyle, kurulan tüm yeni elektrik üreteçlerinin üçte ikisinden fazlasını yenilenebilir enerji yatırımları oluşturmaktadır. Kömür ve petrol tüketimindeki büyüme, yenilenebilir enerji ve doğal gaz alımının artması nedeniyle 2020 yılından itibaren duracak gibi görünmektedir. Bu olumlu gelişmede küresel ısınmayla mücadele programları da etkili olmaktadır.
Ulusal düzeyde, dünyadaki en az 30 ülke halihazırda enerji arzının yüzde 20'sinden fazlasına katkıda bulunan yenilenebilir enerjiye sahip bulunmaktadır. Ulusal yenilenebilir enerji piyasalarının önümüzdeki on yıl ve sonrasında da güçlü bir şekilde büyümeye devam edeceği öngörülmektedir. İzlanda ve Norveç, tüm elektriğini şimdiden yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak üretmektedirler. Birçok ülke gelecekte % 100 yenilenebilir enerji kullanımı için planlar yapmaktadır. Halen elliye yakın ülke enerji tüketiminin yarıdan fazlasını yenilenebilir enerjiden karşılamaktadır.
Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği teknolojilerinin hızla yaygınlaşması yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmak için altyapı oluşturmaktadır.
Uluslararası kamuoyu araştırmalarında, güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir kaynakların desteklenmesi istenmektedir. Küresel ısınmaya karşı alınacak en önemli tedbir olarak yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı görünmektedir.
Yenilenebilir enerji projelerinin çoğu büyük ölçekli olmakla birlikte, yenilenebilir teknolojiler kırsal bölgeler için de tasarlanmakta ve geliştirilmektedir. Yenilenebilir enerji teknolojilerinin çoğu elektrik sağladığı için, yenilenebilir enerji dağıtımı çoğu zaman daha fazla elektrifikasyonla birlikte uygulanmaktadır. Çünkü elektrik her alanda kullanılabilmektedir.
Türkiye’de dünyadan farklı olarak biyokütle kaynaklarından yararlanma oranı oldukça düşüktür. Güneş ve rüzgar enerjisinden daha fazla yararlanan ülkede biyokütle enerjisinden yararlanma konusunda da çalışmalar yapılmalıdır. Biyoenerji yatırımlarına daha fazla ağırlık verilmelidir.