.
Taze balın şifa kaynağı olduğunu daha önce bu köşede paylaşmıştık. Pek çok hastalığın tedavisinde insanlık tarihi kadar eski olan balın kullanımıyla ilgili yüzlerce deneyim bulunmaktadır. Bal binlerce yıldır sağlık sorunlarından dini törenlere kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Eski Mısır’da Tanrılara sunulan adaklar arasında bile yer almıştır.
Balın antioksidan etkisi, anti bakteriyel olması ve iltihabı önlemesi pek çok hastalığın tedavisine yardımcı olarak önerilen gıdalar arasında yer almasını sağlamaktadır. Bununla birlikte balı mucize haline getirmek doğru değildir. Bu konularda tedavi destekçisi olarak kullanmak daha doğrudur.
Balın ilginç özelliklerinden birisi, rafine şekere göre çok daha fazla şeker içermektedir. Ancak, çok daha sağlıklıdır. Bununla birlikte şeker hastalarının dikkatli tüketmesinde yarar vardır. Yine günde 5-6 yemek kaşığından fazla bal tüketenlerde şeker hastalığına davetiye çıkartabilmektedir.
Bal bozulmayan gıda olarak bilinir. Binlerce yıl bozulmadan kalabilmektedir. İçerisinde mikrobik bir faaliyet sonucu ekşime, küflenme ve benzeri bir bozulma söz konusu olamaz. Bu özelliğinden dolayı yaraların iyileştirilmesinde binlerce yıldır merhem gibi kullanılmaktadır. Deride meydana gelen kesikler, yanıklar için modern antiseptik sular, gazlı bezler ve merhemler olmakla birlikte, bulunmadığı durumlarda balı yaranın üzerine sürerek mikroplara karşı koruma sağlamak mümkündür. 12 saatte bir yenilemekle kısa sürede yanığı veya kesiği iyileştirmek bazen daha kolaycı bir uygulamadır.
Enerji gerektiren durumlarda bal en iyi kaynaktır. Dengeli fruktoz ve glikoz içeriğinin yanı sıra antioksidanlarca zengin olan bal, enerji içecekleri dahil pek çok yüksek enerjili çikolatadan daha sağlıklı ve üstündür.
Bazı kronik öksürüklerde de ballı sıcak su iyi gelmektedir. Bir bardak sıcak suya üç çay kaşığı bal ekleyip içmek boğazı yumuşatmakta ve öksürüğü geçirmektedir.
Kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü düşürmede bal destek olabilmektedir. Reflüsü olanların hem mide asidini dengelemek hem de ağrıları hafifletmek için sık sık kullandığı yöntemlerden biri de bal ve sirke karışımı kullanmaktır. Burada büyük ihtimalle bal ağrıları azaltmaktadır. Reflüye iyi geldiğine dair deneyim yoktur. Bal sirke karışımı kullanan reflüsü olanlar memnuniyetlerini dile getirmektedirler.
İltihabı önleyen ve bakterileri temizleyen özelliği nedeniyle bal, yüzde meydana gelen sivilcelerin tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Ballı yüz maskesi yapmak sivilce ve akne oluşumunu hızlandıran bakteri gelişimini engellemektedir.
Bir yemek kaşığı bal 64 kalori içermektedir. Aynı miktarda toz şeker balın dörtte biri kadar kalori içermektedir. Bal kan şekerini beyaz şeker gibi çok hızlı bir şekilde yükseltmese de şeker hastalarına önerilen gıdalar arasında kesinlikle yer almaz. Uzmanlar şeker hastalarının ara sıra bal yemesinin herhangi bir sakıncası olmadığını ancak bunun alışkanlık haline dönüşmemesi gerektiğini belirtmektedirler.
Polen, propolis, arı sütü, arı zehri gibi diğer arı ürünlerinin yararları çok daha fazla. Önemli olan sağlığa uygun olarak üretmek ve ihtiyacı olana ulaştırmak. Yoksa sahte ilaçla tedavi olunmaz değil mi?