Eğitimde kalite düşmekle kalmıyor, yerlerde sürünüyor
Eğitimde kalite düşmekle kalmıyor, yerlerde sürünüyor. İdareciler, eğitimde Avrupa’nın örnek alınması nedeniyle geriye kaldığımızı anlatıyorlar vatandaşa ama yetki ellerinde. Sistemle sürekli oynarken hangi sistemi seçtiklerini bilmiyorlar mı acaba? Milletin cahili daha iyidir diyen adamları neden ödüllendiriyorlar acaba? Soruları daha da arttırmak mümkün.
Milletin eğitim seviyesi yükselirse biliyorlar ki, muhakemeleri güçlenir ve vatandaşı kandırmak zor olur. Hani aya dört şeritli otoban yapacağız deseler inanan pek çıkmaz.
Eğitimin mevcut iktidar döneminde çöktüğünü hemen bütün istatistikler gösteriyor. Öğretmenler kamu personeli seçme sınavlarında dökülürken, yetiştirdikleri öğrenciler de geri kalmıyorlar. Eğitim seferberliğine artık şiddetle ihtiyaç var. Eğitimli olmanın önemli hale getirilmesi gerekiyor artık. Memur alımlarında, sınavlarda, mülakatlarda bilenin ayrılması gerekiyor. Bilgisayar mühendisi alımlarında, adaylara namaz kılıyor musun gibi sorular yerine, matematik, fizik, elektrik, elektronik sorularının sorulması gerekiyor. Hayatın, başarının bul karayı al parayı veya torpilin var mı gibi kurallardan ibaret olmadığını bilmesi gerekiyor vatandaşın. Elbette bunun için adaletin ve liyakate verilen önemin güçlenmesi gerekiyor. Liyakate aksi yapılan bütün işlerin kul hakkı yemek olduğunun bilinmesi gerekiyor.
Gerekiyorlar arttıkça artıyor. Son yapılan üniversite sınavında 2 milyondan fazla aday ter döktü. Aslında sınav sonuçları iktidarın eğitim sistemini ne hale getirdiğini de gösterdi.
Yaklaşık 2 milyon 400 bin dayın girdiği Temel Yeterlilik Testinde (TYT), yaklaşık 15 bin aday sıfır çekti.
Türkçe testinde 40 sorunun tamamını yapan 88 aday vardı. 4 bin 558 kişi Türkçede sıfır çekti. Sosyal bilimler testinde ise 64 bin 339 aday sıfır çekti.
Temel matematik testinde ise sıfır çeken sayısı 307 bin aday hiçbir soruyu yapamadı. aştı. Bu kısımda sadece 671 aday bütün soruları doğru cevaplarken 307 bin 712 aday ise hiçbir soruya doğru cevap veremedi.
En çarpıcı sonuçlar ise fen bilimleri testinde açığa çıktı. 787 bin 506 aday hiçbir soruyu doğru cevaplayamadı.
Alan Yeterlilik Testi (AYT) matematik testinde 40 soruda 132 bin 731 aday sıfır çekti. AYT Fen bilimleri bölümünde 117 bin 656 aday hiçbir soruya doğru cevap veremedi.
AYT’de en başarısız testler kimya ve fizik oldu. Adaylar, her iki testte de soruların sadece yüzde 7’sini doğru işaretledi. 14 soruluk fizikte ve 13 soruluk kimyada yaklaşık 1 net elde edildi. Biyolojide doğru sayısıysa 1.5 neti bulmadı.
AYT Fizik testinde yaklaşık 1 milyon 300 bin aday sıfır çekti.
2 milyon adayın girdiği bir sınavda 1 milyondan fazla aday, fizik, matematik, kimya, biyoloji gibi alan testlerinde ortalama 1 net çıkarabiliyorsa, eğitim camiasının koltuk meraklısı idarecilerinin gözden geçirilmesi gerekir. Bu sonuçların sorumlusu öğretmenler değil, zırt pırt sistemle oynayan kifayetsiz muhterislerdir. Bu sonuçlar, çağdaş ülkelerde bakan istifa ettirir.