.

 
Fiziksel ve Mental engelli bireylerin iyileştirilmelerine katkılar sağlamak için hazırlanan Sosyal Çiftçilikten Yararlanma Olanaklarının Geliştirilmesi konulu Avrupa Birliği projesinin son toplantısına katılmak üzere Prof.Dr. Kemal Çelik ile birlikte Polonya’nın Krakow kentine geldik. Toplantıda proje ortakları yaptıkları çalışmaları detaylı bir şekilde anlattılar.
Projenin temelini, çiftliklerin ve çiftlik unsurlarının ruhsal ve fiziksel sağlık için insanlar tarafından kullanılması oluşturmaktadır.
Sosyal çiftçilik, çiftlik ortamlarını sosyal destek hizmetleri olarak sunmak, problemi olan insanları eğitmek için kullanılıyor. Sosyal çiftçilik her aileye, her yaşa uygun bir yaklaşım olup doğanın bir parçası olma duygusunu aşılamaya çalışıyor.
Sosyal çiftçilik, tedavi amaçlı hizmet sunan bitkisel ve hayvansal üretim çiftliklerinden çok, özel hazırlanmış farklı işlevlere sahip tarımsal uygulamaların gerçekleştirildiği alanlarda uygulanıyor.
Fiziksel ve mental sorunlara sahip bireyler, hayvanların bakım ve beslenmesiyle ilgilenirken, aynı zamanda onlarla kurduğu iletişim sayesinde fikir ve yelem temelinde kendini geliştirebiliyor. Aynı zamanda, küçük alanlarda tesis edilen sebze, meyve ve  diğer bitkilerin yetiştiriciliğiyle ilgilenen bireyler, bitkilerin büyümesi ve meyve vermesine kadar geçen sürede, uzman psikiyatristlerin de desteğiyle, zaman içerisinde kendi ihtiyaçlarını görebilir hale gelebiliyor.
Sosyal çiftçilik projesiyle; her biri kendi hedef kitleleri olan, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesine (EQF) göre düzenlenmiş üç eğitim modülü olan bilgi, beceri ve yeterlilikleri geliştirilecek uygulamalar ve farklı öğrenme modelleri oluşturulmuş durumda. Proje ortaklarının kendi dillerinde ve aynı zamanda İngilizcesi de bulunan web sayfasında, detaylı bilgiler bulunuyor.
Projenin bir aşaması da çiftliklerde hedef gruplara ev sahipliği yapma ve öğretim faaliyetlerinin bir parçası olmayı hedeflemektedir. Bu uygulama safhasında da, polikültür üretim yapan çiftliklerde, psikiyatrist desteği alan veya bu amaçla açılmış okullarda rehabilitasyon çalışmaları içerisinde bulunan bireyler, belli aralıklarla ziyaret yapmak suretiyle rehabilitasyona destek veriyor.
Projenin “Sağlık" modülü, sosyal yardım uzmanları, psikologlar ve terapötik yardım konusunda deneyim sahibi psikiyatrlar için tasarlanmış. Bu modül, ekstra klinik tedavi veya destek terapilerinde sosyal çiftçilik derslerini planlama konusunda daha profesyonelce bir birikim sağlamaktadır.
Projedeki öğrenme modülleri sosyal yardım veya psikiyatri alanlarında çiftlik çalışanlarına, çiftçilere ve uygulayıcılara Avrupa çapında “Sosyal Çiftçilik” te mevcut uygulamaların iyi bir şekilde tasarlanmasına ve uygulanmasına imkan tanıyan gerekli araçları sağlamaktadır. Bunun gerçekleşmesi durumunda sosyal çiftçiliğe ilginin artacağı, uygulamaların anlaşılmasıyla yaygınlık kazanacağı ve sosyal tarımın aynı zamanda istihdama katkılar sağlayacağı bekleniyor.
Türkiye’de fiziksel ve mental sorunu olanlar için bazı eğitim kurumları bulunuyor. Psikolojik destek verilen, aynı zamanda eğitmenlerin gözetiminde geliştirilmeye çalışılan bireyler için sosyal çiftçilik anlamında tesisler bulunmuyor. Oysa bu bireylerin eşek, at, alpaka, kedi ve köpek gibi hayvanlarla çok iyi iletişim kurduğu ve kendini daha iyi sevilere getirebildiği biliniyor. Dolayısıyla sosyal çiftçilik alanında uzmanların kontrolünde tesislerin kurulması ve fiziksel ve mental sorunu olan bireylerin daha iyi seviyelere getirilmesi gerekiyor.
İçinde olanları fiyatlar delirtiyor ama gerçekten tarımın hemen bütün uğraş alanları fiziksel ve mental sorunu olanları hayata kazandırıyor.