.
Depremlerle yaşıyoruz ama depremde yapılması gerekenlerle ilgili belli bir düzenimiz bulunmuyor. Hemen her depremden sonra bir hatırlatma yapılıyor ama ardından yine unutulup gidiyor.
İlk olarak bir acil durum kiti hazırlamak gerekiyor. Deprem çantasından neler bulunması gerektiğine dair detaylı bilgiler hemen her yerde var. Esas evlerde yapılması gereken çok iş var.
Rafların duvarlara sıkı bir şekilde bağlanması lazım. Büyük ya da ağır eşyaların rafların alt kısımlarına konması gerekiyor. Cam malzemeler de yine dolapların alt gözlerine konmalı.
Duvara asılan resimler ve aynalar sağlam tutturulmalı. Deprem anında insanın kafasına düşecek yerlerde olmamalı.
Yanma riski taşıyan elektrik kabloları ve gaz bağlantıları güvenli olmalı. Gaz ya da su sızıntısı olmaması için esnek borular tercih edilmeli.
Buzdolapları aslında duvara bağlanmalı.
Her evin içinde mutlaka güvenli bölge belirlenmeli ve deprem anında orada toplanılmalıdır. Merdiven ve asansörler deprem anında daha tehlikelidir.
Arada bir prova yapılmalı, depreme daima hazırlıklı olunmalıdır.
Deprem anında yapılması gerekenler konusunda da mutlaka deneyimli olmakta fayda vardır. Evin içinde güvenli bölgeye gitmek, deprem kitini yanına almak ve güvenli olduğuna kanaat ettikten sonra dışarı çıkmak gerekmektedir.
Camdan, pencerelerden, dış kapılardan, duvarlardan ve düşebilecek her şeyden uzak durulmalıdır. Yatakta iken deprem başladıysa, kıpırdamamak, başın üstüne yastık koyup beklemek daha güvenlidir.
Bina sallanırken dışarıya kaçmaya çalışmak çok daha tehlikelidir. Yaralanmaların çoğunluğu kaçma esnasında meydana gelmektedir.
Elektriğin kesilebilme ihtimaline karşı tedbirli olmak, el feneri bulundurmakta yarar vardır.
Araçta depremi hissetmek zordur ama şiddetli depremlerde, araçla binalara yaklaşmak risklidir. Güvenli bir yerde durup, aracın içinde beklemek daha güvenlidir. Deprem sırasında hasar gören yollardan, köprülerden ve rampalardan uzak durmakta yarar vardır.
Allah korusun enkazda kalındığında, hareket etmemek, ağzı kapatmak ve havayı idareli kullanmak daha akıllıcadır. Kurtarma ekibini beklemek ve dışarıya ses vermek için ses yapacak bir nesneye vurmak, bağırmamakta yarar vardır.
Deprem anında yapılan hatalardan biri de iletişim araçlarına sarılmaktır. Nitekim geçen gün meydana gelen depremde telefon hatları kilitlendi. Birçok insan depremle ilgili olarak birbirini aradı, hal hatır sordu, geçmiş olsun dileklerini sundu. Güzel bir şey elbette. Ancak ihtiyacı olanlar, aramak istediklerine saatler sonra ulaşabildi. Gereksizse iletişim araçlarını kullanmamak veya konuşmayı kısa kesmekte yarar vardır.
Ha bugün, ha yarı derken bir gün deprem kapıyı çalacak. Bu nedenle bilgilerin sürekli yenilenmesi gerekiyor. Rahmetli Deprem Dede Ahmet Mete Işıkara, depremle yaşamak zorundayız demişti. Sadece korunma tedbirleriyle kalmamalı, yardım ve kurtarma çalışmaları konusunda da bilgi sahibi olmak, depreme karşı alınacak tedbirlerden biridir.