.

 
Akdeniz havzası içindeki ülkelerde bal üretiminde önemli düşüşler var bu sene. Başta Fransa ve İtalya olmak üzere, hava koşullarına bağlı olarak meydana gelen düşüşler kara yıl olarak nitelendiriliyor.
İtalya'nın ana tarım birliği olan Coldiretti, 2018 yılında 23.300 ton olan bal üretiminin bu sene yarıya indiğini açıkladı.
Fransa'da, Ulusal Arıcılık Birliğine göre, 1990'lı yıllarda gerçekleşen bal üretiminin ancak dörtte biri kadar bal üretimi yapıldığını bildirdi. Bu sene Fransa’nın bal üretimi 9 bin tonun altında kaldı.
Romanya, 2018'de 30.000 ton bal üretimiyle AB ülkeleri içerisinde şampiyonu olmuştu.
AB ülkeleri içinde en fazla kovan sayısına sahip İspanya'da, bal üretimi 2015'ten bu yana sürekli düşüyor.
Bal üretiminde meydana gelen düşüşlerin çoğunluğu iklim olaylarından kaynaklanıyor. Dolu, fırtına, ani sıcaklık dalgalanmaları, İtalya ve Fransa’da bal üretimini düşüren en önemli faktörler. Özellikle Fransa'da, ilkbaharda ani sıcaklık düşüşleri, Haziran sonundaki yüksek sıcaklıklar bal üretimini düşüren olaylar. Bazı arıcılar, haziran ayında peteklerinin dahi eridiğini söylüyor.
Romanya’da geçen sonbahar ve kış mevsiminde yağış olmaması kanola yetiştiriciliğini olumsuz etkilerken, arıcıları da olumsuz etkilemiş.
İtalya'da üretimdeki düşüş yanında aç kalan arıları beslemek zorunda kalan arıcıların gelirlerinde 73 milyon avroluk düşüş olduğu tahmin ediliyor.
Bal üretiminde düşüşlerde bir önemli faktör daha var. İlkbaharda kuraklık ve sıcaklık dalgalanmaları, nektar akımındaki zayıflama, erkek arıların öldürülmesi ve yeni ana üretiminin sağlıklı olmaması. Çiftleşmenin sağlıklı olmadığı yeni kolonilerin çökmesi de bal üretimini etkileyen unsurlar arasında sayılıyor.
Fransa’da varoa akarının aşırı yayılması ve tarım alanlarında kullanılan ilaçların da bal üretiminde düşüşe yol açtığına dair raporlar bulunuyor.
Arıcılar, örneğin "şuruplu" olarak kesildikleri söylenen Çin balı, ithal edilen kitlesel ithalat balına alarm veriyorlar.
Avrupa Birliğinde arıcıların çoğunluğu Çin balından endişe ediyor. AB mevzuatında balın menşeinin belirtilmesine dair bir madde bulunmaması sahtekârlığı artırıyor. Şerbetle besleme yapan Çin’den alınan balların yerli ballarla karıştırılarak piyasaya verilmesi arıcıların morallerini alt üst ediyor.
İspanya'da arıcılar düşük maliyetli Çin balına karşı çeşitli protestolar düzenliyor ve yetkililerden balın menşei konusunda etiketleme sisteminin uygulanmasını istiyorlar.
Fransa'da, 1 Ocak 2020'den itibaren yürürlüğe girecek bir kararname ile kavanozlar üzerinde menşe ülke yazılması gerekecek.
Kuzey Avrupa’da arıcılığa ilgi artıyor. Birkaç yıl önce 2500 üyesi olan Norveç Arıcılar Birliğinin üye sayısı 4 bini geçti ve bal üretimi 1.300 tona ulaştı.
Danimarka’da bal üretimi bir önceki yıla göre artmış görünüyor. Ancak dışarıdan gelen ucuz ballar, arıcıları diğer ülkelerde olduğu gibi endişelendiriyor. Danimarkalı arıcıların elinde 800 ton civarında bal, ucuz ithal bal nedeniyle fiyatlar düştüğü için bekliyor. Hatta bu durum bazı arıcıların arıcılığı bırakmasına neden oluyor.